Ministarstvo pravde dobilo priznanje za razvoj informatike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde dobilo priznanje za razvoj informatike

Društvo za informatiku Srbije dodelilo je Ministarstvu pravde i ove godine, treći put za redom, priznanje za razvoj informatike. Ministarstvo pravde je ove godine dobilo priznanje za kontinuitet u razvoju pravosudnog informacionog sistema za četiri projekta - "Aplikacija eZio", "Tok predmeta za javne izvršitelje", "Sistem za nadzor nad radom javnih izvršitelja" i "Baza podataka primenjenih oportuniteta na PIS-u".

Nagradu je u ime Ministarstva pravde primio šef Odseka za e-pravosuđe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mario Maletić. Aplikacija "eZio" omogućava elektronsku komunikaciju javnih izvršitelja i nadležnih službi katastra nepokretnosti, čime je povećana pravna sigurnost građana, jer se sva izvršenja evidentiraju u roku od 24 sata, te ne može doći do nezakonite prodaje nekretnine.

Ministarstvo pravde je, shodno projektu "Tok predmeta za javne izvršitelje", od 1. oktobra 2019. godine građanima, advokatima i privredi na internet adresi www.tpji.portal.sud.rs omogućilo da ostvare uvid u svoj predmet izvršenja, za sve predmete koji su započeti od septembra 2019. godine, čime je znatno uvećana transparentnost izvršnog postupka.

Uspostavljen je i informacioni sistem za nadzor nad radom pravosudnih profesija, koji omogućava centralizovano izveštavanje o radu javnih izvršitelja sa uvidom u trenutno stanje (broj predmeta u toku, broj rešenih predmeta, iznos potraživanja, iznos ostvarenih sredstava), statistiku za prethodni period, poređenje različitih perioda i računanje trendova.

Takođe, uspostavljena je i baza podataka primenjenih oportuniteta na Pravosudno informacionom sistemu (PIS), čime je javnim tužilaštvima obezbeđen direktan pristup toj bazi. Društvo informatičara Srbije je dodelilo priznanja i u kategorijama za inovativni start up proizvod, za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu, kao i za objavljeni naučni rad iz oblasti informatike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.