Ministarstvo pravde: EK ne traži novi reizbor sudija

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde: EK ne traži novi reizbor sudija

Ministarstvo pravde demantovalo je juče pisanje „Novosti" da Evropska komisija traži od Srbije da se ponovi opšti izbor sudija. Ministarstvo je priznalo da je sa predstavnicima EK prošle nedelje održan sastanak u Beogradu, ali tvrdi da nije bilo „neprijatnih tonova"
Međutim, kako saznaje Press, EK je tražila od srpske delegacije ne samo da bez pogovora prihvati sve njihove zahteve već i da na svaki od njih stavi potpis!!!
„Novosti" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su objavile da je za Evropsku komisiju u srpskoj reformi pravosuđa problematično to što je od 2.483 sudija reizabrano samo njih 1.530, i to pod, kako kažu, „spornim uslovima". U tekstu stoji da Evropska komisija insistira da se revidira procedura reizbora, da se preispita nezavisnost pravosudnih tela, da se ispoštuje stalnost sudijske funkcije i da neizabrani ostanu samo oni protiv kojih je okončan pravosnažni krivični postupak. Traži se i da neizabrane sudije dobijaju nadoknadu od 70 odsto od plate, kao i da im se obezbedi zdravstveno osiguranje sve dok se ne reši njihov status.
Kako saznaje Press, sastanak koji je održan u Vladi Srbije nije bio nimalo prijatan.
- Predstavnici Evropske komisije bili su toliko ljuti da su prvo tražili da se poništi ceo reizbor. Ali su kasnije, ipak, shvatajući koliko bi to bio veliki potres za celu državu, odustali od tog zahteva.Tražili su da se sprovede detaljna revizija - kaže naš izvor iz vrha pravosuđa.
U Ministarstvu pravde priznaju da je sastanak održan 26. maja, ali tvrde da se razgovaralo o unapređenju i daljoj reformi pravosudnog sistema!
- Razgovor je bio iscrpan i konstruktivan i netačno je preneto da je bilo neprijatnih tonova. Dogovor je da se postupak sprovede u institucijama sistema što znači da će se poštovati odluka Ustavnog suda Srbije. Zajednička komisija Evropske komisije i Ministarstva pravde Srbije radiće na unapređenju i daljoj reformi pravosudnog sistema, koja ne podrazumeva samo kadrovske promene, koje su njen manji segment, već i promene u organizaciji i procedurama - stoji, između ostalog, u saopštenju Ministarstva pravde.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.