Ministarstvo o pomoći opštinama pogođenim migrantskom krizom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2020, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo o pomoći opštinama pogođenim migrantskom krizom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovalo je na informacije koje su plasirane u javnosti, za koje tvrde da su netačne a u vezi su sa migrantskom krizom i postupanjem, odnosno smeštanjem migranata u Srbiji.

Ministarstvo, naime, u saopštenju koje je dostavilo medijima navodi da sprovodi aktivnosti isključivo u skladu sa zakonom, te da je reč o merama koje nemaju veze sa smeštajem migranata već isključivo s pomaganjem u razvoju infrastrukture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u opštinama pogođenim migrantskom krizom i u zapošljavanju ranjivih grupa stanovništva.

Ministarstvo u tom kontekstu podseća na Sporazum o finansiranju iz 2016. između Srbije i Nemačke razvojne banke KfW a u vezi s Programom "Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom" za koji je utrošeno gotovo 12 miliona evra iz donacije KfW i 8.870.000 evra iz budžeta Srbije.

U okviru tog programa planiran je veliki projekata, koje Ministarstvo u saopštenju nabraja, a između ostalih to su obnova predškolske ustanove "Ljuba Stanković" u Beočinu izgradnja Dnevnog centra za osetljive kategorije u Bačkoj Palanci, obnova predškolske ustanove "Dečja radost" u Bosilegradu, obnova OŠ "Branko Radičević" i ŠS "Sveti Sava" u Bujanovcu, izgradnja sportske sale pri obdaništu u selu "Zeljuša", obnova OŠ "Aca Sinadinović" Leskovac...

U okviru programa biće organizovane i radionice i obuka za lakše zapošljavanje najranjivijih kategorija u lokalnim samoupravama pogođenim migrantskom krizom, a primarno Roma.

Program, napominju u saopštenju, nema nikakve veze sa bilo kakvim smeštanjem migranata, već isključivo sa razvojem socijalne infrastrukture u opštinama, a ni prateće mere ne odnose se na migrante, već na Rome i ostalo lokalno stanovništvo.

Ministar Zoran Đorđević zahvalio je Nemačkoj razvojnoj banci KfW i ambasadi Nemačke na podršci i pomoći kada je ova važna oblast u pitanju.

On napominje da je briga o građanima prioritet, te da sve što Ministarstvo radi čini transparentno i u njihovu korist, kako bi im omogućilo bolje uslove za život i rad.

Primećuje, međutim, da je želja pojedinih ljudi da unesu paniku i strah, ali tvrdi da to ni ovog puta ne uspeva, te apeluje na građane da ne veruju u izmišljotine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.