Ministarstvo medijskog mraka u Hrvatskoj: Šire nacionalizam i ustaški mrak

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020, 21:12

Ministarstvo medijskog mraka u Hrvatskoj: Šire nacionalizam i ustaški mrak

Ministarstvo kulture i medija koje vodi Nina Obuljen Koržinek dodelilo je prišle nedelje 1,3 milijuna kuna udruzi Priznajem iz Slavonskog Broda, koja preko istoimenog portala godinama širi nesnosne količine laži, proustaške propagande i huška na etničke i seksualne manjine.

Ministarstvo kulture i medija koje vodi Nina Obuljen Koržinek dodelilo je prethodne nedelje 1,3 miliona kuna udruženju "Priznajem" iz Slavonskog Broda, koja preko istoimenog portala godinama širi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nesnosne količine laži, proustaške propagande i huška na etničke i seksualne manjine. Šef udruženja i glavni urednik portala Priznajem.hr Hrvoje Macan i šef marketinga njegov brat Mario bili su, prema tome, članovi profašističke organizacije Hrvatski nacionalni front koja je u osnivačkoj poruci 2010. godine propagirala nasilne metode rada.

Novac im je dodeljen u sklopu tendera "Mediji zajednice - potpora socijalnom uključivanju putem medija" za projekat "razvoj informativne platforme Hrvatski Branitelj". Prema propozicijama konkursa, projekt će uključivati objavu medijskog sadržaja, edukaciju novinara i vođenje radionica.

Braća Macan su 2010. postali članovi uskrsle emigrantske organizacije Hrvatski nacionalni front, koja je za vreme Jugoslavije provodila politička ubistva. Na njihovoj stranici imena Macanovih nalaze se ispod ogromnog natpisa "Ustaše smo i time se ponosimo".

Radi se o tenderu u ukupnoj vrednosti od 30 miliona kuna, od čega će za polovinu iznosa tender biti raspisan naknadno. Novac je iz Evropskog socijalnog fonda osiguran još za vreme mandata ministarke Andree Zlatar-Violić. Njenom nasledniku Zlatku Hasanbegoviću nije padalo na pamet da dovrši posao. Umesto sufinansiranja neprofitnog sektora, on je radio na njegovom uništenju. Nina Obuljen Koržinek je u jednom delu medija potom optuživana za višegodišnje odugovlačenje konkursa traženje načina da se novac dodeli i izvan neprofitnog sektora. Tender je raspisan u poslednji čas, jer bi predviđene finansije u protivnom bile vraćene u evropsku kasu.

Gotovo do poslednjeg dana menjali su se i uslovi konkursa, a u sastavu bodovanja dosadašnji rad prijavljenih organizacija ostao je zanemariv. Osim udruženja Priznajem, gotovo milion kuna dodeljeno je organizaciji Svetski savez mladih Hrvatske, lokalnoj ispostavi mreže radikalnih katoličkih konzervativaca koji se bore protiv abortusa i prava gej zajednice. Iznos od 1,3 miliona kuna dobila je Matica Hrvatska za širenje "socijalne inkluzije", dok je 1,1 miliona kuna dodeljeno Hrvatskom katoličkom radiju.

Na konkursu je subvencionisano ukupno 13 preduzetnika  iz neprofitnih medija. Među njima se nalaze i udruženja koje stoje iza portala H-Alter i Lupiga, pa je valjda napravljen i svojevrsni balans po merilu Ministarstva kulture: s jedne strane su mediji poznati po kvalitetnom i profesionalnom novinarskom radu, a s druge amateri koji šire banalni nacionalizam, verski fundamentalizam i ustaški mrak.

U poslednjih 20 godina bilo je nekoliko spornih projekata za čiji je razvoj dodeljen novac kroz državne institucije. Malo se s čime, međutim, može uporediti činjenica da je udruženje Priznajem ušla u odobreni sastav tela javne vlasti, i to s ovolikim iznosom. Resor ministarke Nine Obuljen Koržinek finansirao je udruženje i portal koji su nastali 2016. godine na temeljima Facebook grupe "Priznajem, Hrvat sam". Na toj su se stranici godinama nesmetano širili šovinizam i mržnja: tamo su, na primer, u pet godina rada pratitelji i administratori devet hiljada puta napisali HOS-ov ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Njihov politički aktivizam koji je najvažniji za povod ovoga teksta desio se 2010. godine. Braća Macan postali su članovi uskrsle emigrantske organizacije Hrvatski nacionalni front, koja je za vreme Jugoslavije provodila politička ubistva. Na njihovoj stranici imena Macanovih nalaze se ispod ogromnog natpisa "Ustaše smo i time se ponosimo". To je ujedno i srž celoga portala, na kojem se omladina poziva na borbu za Veliku Hrvatsku i davanje građanskih prava samo Hrvatima.

Mario je bio sekretar ustaškog pokreta, a Hrvoje administrator zatvorenog internet foruma u kojem se raspravljalo o njihovim aktivnostima. U uvodnom tekstu forumaške stranice, koji je dostupan na internetu, današnji šef udruženja "Priznajem", Hrvoje Macan je napisao da se ne smemo odreći razdoblja od 41. samo zato što je neki autor napisao da je bilo mračnih strana, jer ih ionako ima u svakom ratu. Te je mračne strane nazvao "normalnim sledom pročišćenja".

Stavi li se po stranu takva ideološka pozadina, koja poprilično verno odražava i rad udruženja koju je ministarstvo ministarke Obuljen Koržinek izdašno nagradilo, skandal biva još veći zbog bazičnog strukovnog aspekta. Radi se, naime, o običnim diletantima. Ako u Hrvatskoj postoji antinovinarstvo, to je temelj portala Priznajem.hr. Impressum se sastoji od samo dva imena: Hrvoje Macan je osnivač i glavni urednik, a brat Mario Macan zadužen je za prodaju i marketing.

Najveći deo sadržaja preuzet je s drugih portala. Tekstovi su u pravilu nepotpisani, urednička oprema je redovno nepismena, a sadržaj isijava nasiljem prema manjinama i historiji. Jedino je čvrst uređivački kurs: Macani su, naime, izbrusili koncept negativne selekcije - svaki dan se spuste na dno medijske septičke jame i uzimaju birane plodove objavljenog ekstremizma u Hrvatskoj.

- Zamislite razmjenu sline, fekalija, sperme i krvi sa desetinama nepoznatih muškaraca tokom godine. Zamislite pijenje urina, gutanje fekalija i rektalne traume na redovitoj bazi - piše o LGBT osobama portal Priznajem.hr.

Uz veličanje ustaštva u NDH i ratnih zločinaca iz Domovinskog rata, srpska zajednica u Hrvatskoj i hrvatski izrodi su im prioritet, ali ni druge manjine nisu bolje prošle. Na portalu Priznajem.hr do danas stoji tekst u kojem se gejevi nazivaju "emocionalno oštećenima", dok je njihovo ponašanje opisano kao "znak ozbiljne bolesti"pišu da "osim što šire HIV, imaju i ozbiljnog problema s promiskuitetom, zato će uspešno proširiti svaku boleštinu koja se prenosi izlučevinama, i danas i u budućnosti, stoji u tekstu, u kojem se navodi da je tipična gej praksa "pravi medicinski horor". "Zamislite razmenu sline, fekalija, sperme i krvi sa desetinama nepoznatih muškaraca tokom godine. Zamislite pijenje urina, gutanje fekalija i rektalne traume na redovitoj bazi - poručuje (nepotpisani) autor na portalu organizacije koju je ministarstvo finansijski nagradilo.

Tamo je objavljeno na desetke tekstova u kojem su ustaše portretirani kao "naši heroji". Jasenovac je izmišljotina, a Srbi su u NDH pokušali počiniti genocid nad Hrvatima. Ostatak sadržaja, a radi se o stotinama objava, iskorišten je za obznanu da u "institucijama RH rade srbočetnici koji su provodili agresiju i sudelovali u rušenju ustavno-pravnog poretka RH". Srpski povratnici su "abolirani četnici", a administracija Zorana Milanovića sačinjavala je oko 49 posto ortodoksnih velikosrpskih ideologa. Vesna Pusić, Stjepan Mesić i Milorad Pupovac su veleizdajnici, s time da je Pupovac još i provoditelj velikosrpske politike, među ostalim i preko tjednika Novosti, čije je spaljivanje prije par godina pozdravljeno naslovom "Gore Miloradove novine mržnje".

U hibridnom ratu Srbima pomažu i nevladini aktivisti, koji se na portalu Priznajem.hr nazivaju "nehumanim mrziteljima Hrvatske" i upoređuju sa "isilovcima". Sličnim epitetima počašćeni su najviđeniji predstavnici liberalne kulturne i medijske scene. Bojanu Glavaševiću poručili da pita "svog mentora Pupovca" kako mu je ubijen otac na Ovčari jer "on to sigurno zna".

Izbeglice i migranti s Bliskog Istoka, prema tome, se redovno se portretiraju kao silovatelji i nasilnici. Što se tiče braniteljske populacije, zbog kojih je udruženje dobila novac od Ministarstva kulture, najviše prostora posvećeno je promociji osuđenih zločinaca poput Slobodana Praljka, HOS-a i pripadajućeg ustaškog pozdrava. Nema sumnje da će onaj "milončić" iz resora Nine Obuljen dobro doći za značajno razmnožavanje takvih ideja. Zbog trovačkog sadržaja koji redovno prenose i na Fejsbuk obilje posla imao je portal Faktograf. Medij specijaliziran za proveru istinitosti izjava u javnom prostoru zadnjih je godinu dana reagovao više desetaka puta. Nakon što su ukazali na njihove dezinformacije o izbeglicama, ustašama, Billu Gatesu, Blejburgu ili Titu, Fejsbuk je u nekoliko navrata ograničio vidljivost njihovih objava.

Iz udruženja "Priznajem" prvo su optužili Faktograf za cenzuru u ime "globalističke ideologije". Kad huškanje nije upalilo, diletanti su od Faktografa pokunjeno zamolili da im održi školicu osnova novinarstva. Nakon što im je rečeno da konsultuju Zakon o medijima i druge dokumente o etičkom izveštavanju, zamolili su Hrvoja Zekanovića da nazove uredništvo Faktografa, što je taj portal nagnalo da napiše apel saborskim zastupnicima da ih prestanu zvati i govoriti im kako da rade.

Razlog za onu cmizdravu komunikaciju iz udruženja "Priznajem", čiji su osnivači godinama junački širili nepotpisanu mržnju, pragmatične je naravi. Ograničenje dosega na Fejsbuku loše je za biznis, i ne samo zbog oglašavanja i monetizovanja sadržaja u predizbornom periodu. Tamo su, naime, braća Macan prodavali proustaške odevne predmete. U jeku rasprava oko pozdrava Za dom spremni, osnovali su firmu McElit i počeli štancovati majice koje su potom reklamirali na portalu "Priznajem" i po raznim Fejsbuk grupama. Do danas je, među ostalim, u ponudi roba s natpisom "Slobodan Praljak – heroj i mučenik", zatim majica koja veliča ustaše na Blejburgu s natpisom "U čast i slavu hrvatske vojske" te natpis "Reci glasno, reci smelo, da je prvo polje belo". Svako ko je želio kupiti "fantomka" s pozdravom "Za dom spremni", koja se prodavala i preko Fejsbuk grupe HOS je hrvatski ponos, trebao se javiti na mejl Hrvoja Macana.

Poslednjih nekoliko godina Hrvoje na Youtube postavlja video-snimke koji su sasvim u skladu s uređivačkom politikom portala Priznajem.hr. Jednakim sadržajem ispunjen je i njegov javni Fejsbuk profil. Tamo je Macan poručio braniteljima da je greh što devedesetih nisu porušili sve partizanske spomenike. Založio se za obnovu Herceg-Bosne, a Kolindi Grabar-Kitarović je napisao da laže kao Srbin. Na vest o policijskom nasilju nad izbeglicama, zaključio je: "Nismo ih tukli jako, samo malo po glavi da se opamete. Podrška policiji". Njegovi pratioci nesmetano pišu ustaške pesme i ostavljaju fotografije vojnika s mitraljezom, uz natpis: "Sve pod strojnicu, majku im i oca partizanskog". Po mišljenju Macana, vlast u Hrvatskoj je totalitarna, a HDZ, SDP i SDSS treba zabraniti.

Gledajući u kontekstu celokupnog sadržaja u vlasništvu udruženja Priznajem, radi se o organizaciji koja u žestokoj konkurenciji širi ponajviše mrzilačkog sadržaja u hrvatskom javnom prostoru. Pored njih, svi drugi dobitnici konkursa ministarke Obuljen Koržinek vredni su tek usputnog spomena. Svetski savez mladih Hrvatske, koji je dobio 941 hiljada kuna, deluje u skladu s ciljevima i misijom istoimene američke organizacije World Youth Alliance. Na globalnoj razini bore se protiv seksualnog obrazovanja, abortusa, predbračnog seksa i prezervativa. Njihovi politički sponzori tvrde da je HIV "božja kazna za homoseksualnost i upotrebu droga". Žestoko su lobirali i za izbacivanje gejeva iz antidiskriminacijskih dokumenata. Pretprošle godine spomenuti Faktograf pisao je da je njihova hrvatska ispostava dobila gotovo sto hiljada kuna od Nacionalne imovine za razvoj civilnog društva za sprovođenje ultrakonzervativnog kurikuluma u osnovnim školama. Udruzi je dozvolu za aktivnosti u školama izdalo Ministarstvo obrazovanja za vreme mandata Pave Barišića, čiji je sin Mislav Barišić od juna 2018. bio prvi čovek ove organizacije. Sada su dobili deset puta veći iznos, i to za projekt "mimladi.hr - novo lice naslovnice".

Spomenuti domen, inače internet stranica ove organizacije u Hrvatskoj, neka je vrsta amaterskog studentskog bloga, na kojem dvadesetogodišnjaci pišu o filmovima, muzici, književnosti i mladima. U skladu s uverenjima udruženja koja je dobila novac, tu su i ideološki stavovi. U službenom spisu Svjetski savez mladih napisao je da "praksa veštačke oplodnje, surogat majčinstva i pobačaja narušava ljudsko dostojanstvo u njegovom temelju i suprotna je načelima bioetike". Traže i zakonsku zaštitu "ljudskog života od začeća". Feminizam je u drugom tekstu opisan kao napad na brak i porodicu, a feministkinje kao žene koje su postajale sve sretnije što su manje i manje bivale upravo žene. Na njihovim skupovima izlagala je i Karla Resler, supruga HDZ-ovog zastupnika u Evropskom parlamentu Karla Reslera.

Takve su, dakle, organizacije i njihovi amaterski medijski proizvodi lepo profitirali od konkursa Ministarstva kulture. Zasad nisu poznata imena članova komisije koji su bodovali prijavljene radove. Zna se zato ime ministarke u toku čijeg mandata je došlo do ovakvih rezultata. Najbolje je, stoga, citirati poruku koju je u junu ove godine na Fejsbuku napisao dobitnik Hrvoje Macan: "Nina Obuljen nacionalna je sramota".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.