Ministarstvo kulture povlači zakon o RTS-u i RTV-u?

Izvor: Press, 15.Avg.2013, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo kulture povlači zakon o RTS-u i RTV-u?

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu kulture i informisanja, odlukom ministra Bratislava Petkovića juče je formirana radna grupa koja će nastaviti rad na tom zakonu.

Nacrt zakona o javnim servisima, kako objašnjavaju u tom ministarstvu, nije povučen, budući da se još uvek nalazi na veb-sajtu ministarstva, ali je moguće da će se to dogoditi narednih dana.

Nezavisno udruženje novinara i Centar za unapređenje pravnih studija danas su pozdravili >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << povlačenje zakona iz javne rasprave, međutim u ministarstvu kažu da su ta dva udruženja verovatno iz činjenice da je formirana radna grupa zaključila da je nacrt zakona već povučen.

NUNS o CUPS u saopštenju, naime, ocenjuju da je objavljeni Nacrt zakona o javnim medijskim servisima protivan Ustavu Srbije i najvišim standardima koji se odnose na status i delatnost javnog servisa.

Nacrt zakona o javnim medijskim servisima jedan je od dva krovna medijska akta koji su ovoga meseca pušteni u javnu raspravu, a predviđa da se javni servisi finansiraju iz budžeta Srbije, obavljanjem osnovne delatnosti pružanja usluga javnog medijskog servisa, obavljanjem komercijalne delatnosti i iz odgovarajućih fondova međunarodnih organizacija.

Sredstva iz budžeta se javnim servisima dodeljuju trojako, na osnovu godišnjih ugovora, u mesečnim ratama, ali i za namenske programske sadržaje, kao i za finansiranje prenosa i emitovanja programa.

Prema objavljenom nacrtu zakonu, javni servisi će biti obavezni da imaju odvojeno računovodstvo za delatnost pružanja usluga javnog servisa i komercijalne delatnosti.

U slučaju trajne nesposobnosti plaćanja ili prezaduženosti ustanove javnog medijskog servisa za njene obaveze solidarno odgovara država.

Obezbeđenje sredstava iz budžeta Srbije ne sme, međutim, kako se navodi u zakonu, uticati na nezavisnost ustanove javnog medijskog servisa.

Vlada Srbije i Vlada Vojvodine biće, kako se navodi u nacrtu, obavezne da sporazumno obezbede sredstva za obnovu objekata Radio televizije Vojvodine razrušenih u bombardovanju 1999. godine ili obezbede drugi odgovarajući objekat.

U završnim odredbama zakona se predlaže da on bude usvojen po hitnom postupku, a kada je reč o sredstvima za njegovo sprovođenje, autori zakona konstatuju da u ovom trenutku nije moguće proceniti iznos sredstava koja će iz budžeta biti izdvojena za potrebe javnih servisa.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.