Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2016, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH neefikasko u provođenju projekata

SARAJEVO - Neefikasnost u realizaciji projekata, nepravilnosti u javnim nabavkama i problem dugogodišnjeg angažovanja osoba po ugovoru o djelu, stavke su na koje su državni revizori skrenuli pažnju u izvještaju o radu Ministarstva komunikacija i prometa BiH za prošlu godinu.

Revizori su istakli da je realizovano svega 16 odsto budžeta ili oko 10,5 miliona KM jer nisu utrošena sredstva koja su bila raspoloživa za projekte, među kojima su digitalizacija i gradnja mosta Svilaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i Gradiška. Istovremeno je za neposrednu potrošnju, odnosno bez ovih programa posebnih namjena, utrošeno oko 10,4 miliona KM.

Za ugovore o djelu, na koje je skrenuta pažnja, isplaćeno je oko 74.300 KM.

"Konstatovali smo da se u tekućoj godini nastavlja sa angažmanom istih vanjskih saradnika iz 2014. godine na poslovima prikupljanja i obrade podataka za Inspektorat, izdavanje licenci, arhivske i druge poslove, kojima se kontinuirano isplaćuju naknade za rad za poslove koji su po prirodi iz opisa sistematizovanih radnih mjesta koja su popunjena u važećoj sistematizaciji", stoji u izvještaju.

Revizori su kod upotrebe službenih vozila ukazali da je u nekim slučajevima evidentiran "prelazak" sto kilometara dnevno na loko relacijama, ali i da su u pojedinim nalozima iskazane visoke, odnosno nerealne udaljenosti između gradova u BiH. Inače, na izdatke za gorivo ukupno je potrošeno skoro 42.000 KM. Revizori su zaključili i da je sadržaj popunjene šiht liste, odnosno evidencije prisustva na poslu, nepouzdan, čemu treba posvetiti pažnju s obzirom na vezu tačnosti ove liste sa obračunom plata.

Revizori su radu ovog ministarstva dali mišljenje s rezervom iz razloga što u nekim slučajevima nisu doneseni podzakonski akti u propisanim rokovima pa je to uticalo na proces naplate prihoda, dok u nekim slučajevima nije uspostavljen pouzdan sistem interne kontrole naplate prihoda.

Kao primjer je data, između ostalog, nabavka informacionog sistema za upravljanje procesom izdavanja dozvola za prevoz tereta domaćim prevoznicima i procesom izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prevoza, ali ovaj sistem, nabavljen 2010. godine, nije u potpunosti implementiran.

"U cilju pouzdanog praćenja naplate ovih prihoda, Ministarstvo je donijelo internu instrukciju, međutim u procesu revizije je konstatovano da nije uspostavljen sistem kontrole naplate prihoda na način propisan instrukcijom", navedeno je u izvještaju.

Kod javnih nabavki zamjerke su imali zbog načina definisanja vrijednosti ugovora i nedovoljno pažljive provjere i ocjene kvalifikacija ponuđača.

Kao primjer su naveli usluge štampanja obrazaca za koje je stigla jedna ponuda i to iznosom veća od procijenjene vrijednosti nabavke, a uz to je ponuđena drugačija gramaža papira od tražene, a ipak je na kraju sklopljen ugovor s tim ponuđačem zbog hitnosti nabavke.

"Nije dopustivo da se kašnjenje u pokretanju procedure javne nabavke i izbora istog dobavljača uvijek pravda i obrazlaže na isti način, a da se pri tome ne preduzimaju aktivnosti na otklanjanju slabosti internog sistema javnih nabavki. Takođe, kada je riječ o gramaži papira, napominjemo da je ponovljena situacija iz ranijeg perioda pa se postavlja pitanje cilja i svrhe postavljenih uslova u tenderskoj dokumentaciji", upozorili su revizori.

Komentar na ovaj izvještaj nismo uspjeli dobiti s obzirom na to da je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko na godišnjem odmoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH neefikasko u provođenju projekata

Izvor: Cafe.ba, 16.Avg.2016

SARAJEVO - Neefikasnost u realizaciji projekata, nepravilnosti u javnim nabavkama i problem dugogodišnjeg angažovanja osoba po ugovoru o djelu, stavke su na koje su državni revizori skrenuli pažnju u izvještaju o radu Ministarstva komunikacija i prometa BiH za prošlu godinu.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.