Ministarstvo bez računice

Izvor: Politika, 26.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo bez računice

Ministarstvo finansija ne nudi na uvid nikakve računice o tome da li i koliko sredstava država od poreza gubi zbog usvojenog amandmana na Zakon o akcizama

Oni koji su mislili da je moguće u aktuelnom akcizno-cigaretnom sporu kontrirati Vladi Srbije, prevarili su se. Prema najavama zvaničnika, čini se da će vlada disciplinovati poslanike vladajuće većine i loptu vratiti na svoju poziciju. Tačnije, onu koja je dogovorena sa multinacionalnim kompanijama koje su kupile tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << domaće industrije cigareta.

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je juče da će predložiti izmene Zakona o akcizama kojim bi se akcize na cigarete uskladile za vladinim predlogom.

– Amandmanom je prekršen dogovor sa proizvođačima, kazala je ona na konferenciji o fiskalnoj decentralizaciji u Srbiji i dodala da ju je „sramota što država nije održala reč”.

Amandman na Zakon o akcizama koji je predložio SPS, prema tumačenju u javnosti, više odgovara proizvođačima jevtinijih cigareta. Iako i tri multinacionalne kompanije proizvode jevtinije cigarete, čini se da sporna izmena Zakona o akcizama mnogo više odgovara jedinom domaćem proizvođaču fabrici „Monus” koja je u sastavu „Inveja” Predraga Rankovića Peconija. Drugim rečima, skupe cigarete će više poskupeti, a kod onih jevtinijih procenat povećanja je manji. Prema nezvaničnim podacima, u strukturi potrošnje cigareta čak 60 odsto su one iz nižih cenovnih grupa.

U „Inveju” su izabrali ćutanje kao svoju medijsku politiku u ovom „vrućem” sporu. Kao da nisu voljni da se javno konfrontiraju ni sa Ministarstvom finansija ni sa moćnim konkurentom kakve su multinacionalne kompanije. Nezvanično kažu da usvojeni amandman njima odgovara, jer štiti domaće brendove. Podsećaju da su i oni veliki investitori jer su u grinfild fabriku u Inđiji uložili 60 miliona evra. Njihova nova fabrika ima dva puta veće kapacitete nego DIN u vlasništvu „Filipa Morisa” i može da proizvede do 3.000 tona cigareta mesečno. Otuda nije teško zaključiti da im je plan da postanu mnogo veći konkurent dosadašnjim igračima.

Inače, suprotstavljene strane imaju gotovo identično objašnjenje da upravo njihov predlog o akciznoj politici više puni budžet, a da onaj suprotstavljene strane dovodi do manjih prihoda, šverca i poreske evazije.

Milica Bisić iz „Filipa Morisa” kaže da predlog koji je prošao u Skupštini ne odgovara ni državi Srbiji ni duvanskoj industriji zbog velikih i naglih promena koje dovode u pitanje predvidljivost naplate poreza i promet kompanija. Time se dovodi u pitanje i njihova mogućnost povraćaja investicija. Prema ovom tumačenju, gubitak u budžetu biće dve milijarde dinara.

S druge strane, neke računice na koje upućuje „Monus” navodno pokazuju da će, u slučaju paklice s prosečnom cenom od 85 dinara, budžet prihodovati 47 para više po paklici oporezovane cigarete, a to znači više para za budžet u celini.

U aktuelnom sporu interesantno je da Ministarstvo finansija ne nudi javnosti na uvid nikakve računice o tome da li i koliko sredstava država od poreza gubi zbog usvojenog amandmana na Zakon o akcizama, već samo insistira na tome da nije poštovano ono što je država obećala industriji cigareta. I ne samo to. Od Ministarstva finansija, od izbijanja afere, ne mogu se dobiti nikakvi podaci o tržištu i proizvodnji cigareta u Srbiji, o cenama, poređenju s okruženjem, iako je u njihovoj nadležnosti Uprava za duvan koja za sve tražene informacije upućuje na Ministarstvo. Štaviše, u ekspresno poslatom saopštenju medijima, posle usvajanja spornog amandmana, nisu naveli koji je to, zapravo, njihov predlog. Posle uvida, upada u oči da je sama vlada odstupila od svoje dosadašnje akcizne politike. Pređašnja proporcionalna akciza bila je odmerena na 33 odsto za ovu godinu, a 40, 42 i 43 odsto po godinama zaključno sa 2012. godinom i nadalje. Specifična akciza se takođe povećavala sa 8,92 dinara po paklici, pa na 13,32, 14,2 i 14,97 dinara.

Nov vladin predlog podrazumeva isti iznos proporcionalne akcize od 35 odsto za sav budući period, ali povećanje fiksne akcize na 11, 16, 20 i 24 dinara.

Cigarete u Srbiji su još uvek jevtine poredeći s drugim tržištima, međutim, pušači valja da se pripreme na stalna poskupljenja, što zbog stalnog rasta poreskih opterećenja, kao i zbog usaglašavanja s pravilima EU u ovoj oblasti. Evropska regulativa je da fiskalno opterećenje cigareta iznosi najmanje 57 odsto u odnosu na najpopularniju cenu cigareta i 64 evra na 1.000 komada cigareta što je preračunato 1,3 evra po paklici. U odnosu na neke najprodavanije naše cigarete od 65 dinara proizlazi da je naša akciza samo 0,4 evra po pakli i oko 0,1 evro za fiksni deo. Znači, sledi još dosta poskupljenja.

Jovana Rabrenović

[objavljeno: 27/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.