Više od 1.000 tona opasnog otpada u krugu bivšeg HINS-a, vlasnik uhapšen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2018, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 1.000 tona opasnog otpada u krugu bivšeg "HINS-a", vlasnik uhapšen

Na prostoru bivše fabrike "HINS", koja je u stečaju, u Novom Sadu pronađeno je više od 1.000 tona potencijalnog toksičnog otpada, potvrdio je za RTV ministar Goran Trivan. Vlasnik "Step Transa", koji je zakupac prostora na kome je otpad pronađen, juče je lišen slobode. Izvorišta pijaće vode su, tvrde nadležni, bezbedna, jer se nalaze više kilometara daleko,  sa druge strane Dunava.

"Ovaj prostor je, po našim saznanjima, izdat "Step transu Doo", odnosno njegovom vlasniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je ovde skladištio između ostalog i opasan otpad. On je imao dozvolu od 2012. za skladištenje opasnog otpada i on ima urednu dokumentaciju za svega 32 tone takvog otpada, a u krugu bivše fabrike se nalazi 1.080 tona za koji ne postoji adekvatna dokumenatacija. Zakupac i vlasnik "Step Transa" je juče lišen slobode", izjavio je za RTV pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

Ministar Goran Trivan smatra da se ne radi o takozvanom "istorijskom otpadu", već da je opasan otpad dovožen sa drugih strana, i istraga će, kaže, ići u tom pravcu.

Trivan smatra da je "ovo zločin prema sopstvenom narodu i državi i da se tako ima tertirati" i najavljuje beskompromisnu borbu protiv onih koji nelegalno uvoze, dstribuiraju ili skladište materije opasne po životnu sredinu.

"Nastavićem to da radimo i nećemo se zaustavitiu. Oberenovac i Novi Sad su tek početak čitave priče", kaže on.

Istraga i analize tek treba da utvrde koliko je pronađeni otpad toksičan, odakle potiče i koliko ga stvarno ima. Radi se o različitim vrstama otpadnih ulja, a postoje indicije da je deo toga korišćen za grejanje različitih objekata.

Gradske i pokrajinske službe će izvršiti sve dodatne analize i podzemnih voda bunara zbog preventive, kaže ministar Trivan i ističe da je čitava akcija otkrivanja ovog ilegalnog skladišta koordinisana između njega i predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića.

"Hemijska industrija Novi Sad" (HINS) u stečaju, koja se nalazi u fazi privatizacije, je procenjuje Trivan, očigledno bila pogodan prostor da neko skladišti opasan otpad, verujući da će izbeći kontrolu državnih organa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi Sad: Našli više od 1.000 tona opasnog otpada

Izvor: Mondo, 26.Jan.2018

Na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad, koja je u stečaju, nađeno je više od 1.000 tona mogućeg toksičnog otpada...Foto: MONDO/Milutin Vujičić Novi Sad..To je medijima potvrdio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je istakao da je "ovo zločin prema sopstvenom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.