Ministarstvo: Slobodan izvoz pšenice u Makedoniju za mesec i po dana

Izvor: Blic, 22.Jul.2013, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Slobodan izvoz pšenice u Makedoniju za mesec i po dana

Makedonija se danas obavezala da će u razumnom roku eliminisati spornu odluku o ograničavanju uvoza pšenica i brašna, izjavila je danas pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Bojana Todorović.

Taj rok nije preciziran, ali pošto je reč o specifičnim proizvodima očekuje se da će biti između mesec i mesec i po dana, rekla je Todorović novinarima nakon završetka specijalnog zasedanja zajedničkog Komiteta CEFTA u Beogradu.

Ona je podsetila da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je današnji sastanak Komiteta organizovan na zahtev Srbije zbog "nelegalnih mera" Makedonije u pogledu uvoza pšenice i brašna u tu zemlju.

"Predložili smo određene zaključke. Sve članice CEFTA prihvatile su argumentaciju Srbije da ta mera nije u skladu sa CEFTA sporazumom i da je potrebno njeno hitno ukidanje", naglasila je Todorović.

Ona je dodala da je predloženo i da se donesu odluke koje bi značile da u ponovljenim slučajevima procedura za mogućnost uvođenja kontramera bude skraćena.

"Makedonija nije želela da prihvati sve ove zaključke... Ali smo, na kraju, posle višesatnih razgovora uspeli da dobijemo obećanje, odnosno, obavezivanje da će eliminisati spornu odluku u razumnom roku", objasnila je Todorović.

Ona je ponovila da je Srbija dobila potpunu podršku ostalih zemalja i da je to jedan od retkih momenata da je članstvo CEFTA sporazuma bilo jednoglasno u pogledu te mere.

Todorović je ukazala i da će Srbija, u slučaju da Makedonija za oko mesec dana ne ispoštuje današnji dogovor i ukine spornu meru, koristiti određene pogodnosti iz CEFTA sporazuma koje bi vodile uvođenju kontra mera kako bi se kompenzovao gubitak koji smo pretrpeli uvođenjem tog ograničenja u izvozu.

Na pitanje novinara, šta će se dešavati sa pšenicom u tom vremenskom vakumu do ukidanja mere, Todorović je rekla da će do tada na snazi biti restriktivan režim izvoza.

Vlada Makedonije donela je početkom jula odluku da uvoz srpske pšenice i brašna do kraja godine veže za kupovinu domaće pšenice i brašna.

Prema toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonskim uvoznicima je naloženo da moraju da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slobodan izvoz pšenice u Makedoniju

Izvor: Capital.ba, 23.Jul.2013, 08:45

BEOGRAD, Makedonija se obavezala da će u razumnom roku eliminisati spornu odluku o ograničavanju uvoza pšenica i brašna, poručila je pomoćnik  ministra spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Bojana Todorović. Taj ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.