Ministarstvo: Petnica na tapetu

Izvor: Mondo, 02.Nov.2012, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Petnica na tapetu

Ministarsvo prosvete će nastaviti da finansira rad istraživačke stanice Petnica, kad bude imalo uvid i trošenje sredstava i programe koji se tamo sprovode.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da će nastaviti da ulaže u obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica (ISP) nakon završetka radova na rekonstrukciji i izgradnji objekata, iako je, kako je saopšteno, u pitanju rad nevladine organizacije, registrovane kao udruženje građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
U budžetu za 2013. godinu Ministarstvo je predvidelo sredstva za finansiranje obrazovnih programa ISP, ali insistira na punom saznanju o obrazovnim programima koji se sprovode u Petnici, načinu finansiranja i trošenju sredstava, kao i uvođenju predstavnika države u nadzorne organe novog naučnog kompleksa, koji je u izgradnji, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo, kako je navedeno, želi da ISP bude deo obrazovnog sistema, ne želi da upravlja Petnicom već da se u njoj realizuju obrazovni programi koje stručna javnost smatra nespornim.

Takođe, želi da programi budu akreditovani od stručnih institucija, odnosno da se u njoj realizuju obrazovni programi koje struka oceni najkvalitetnijim, ističe se u saopštenju i podeća da je u prethodnom periodu vlasništvo nad objektima u ISP bilo nejasno.

"S obzirom da je ISP osnovana kao nevladina organizacija odnosno udruženje građana, Vlada Srbije je, kako bi mogla da investira u izgradnju i adaptaciju, uredila vlasničku strukturu nad ovim objektima i nakon upisa u katastar nepokretnosti, vlasnik objekata Republika Srbija, a korisnik grad Valjevo".

U saopštenju se podseća da je za protekle tri godine za programe ISP Vlada obezbedila oko 80 miliona dinara iz budžetskih sredstava više ministarstava i ističe da odnos države prema radu sa mladim i nadarenim učenicima i studentima, kao i prema samoj ISP najbolje ilustruje izgradnja novog naučnog kompleksa.

Kompleks u Petnici gradi se sredstvima budžeta, odnosno iz kredita Evropske investicione banke koji će vraćati poreski obveznici ističe se u saopštenju i navodi da je grad Valjevo obezbedio zemljište.

Ova investicija Vlade Srbije iznosi deset miliona evra, i to sedam miliona evra za objekte, a tri miliona evra za opremu. Izgradnja naučnog kompleksa u Petnici u završnoj je fazi i sprovodi se pod nadzorom Jedinice za upravljanje projektima.

Za programe dopunskog obrazovanja talentovane dece za 2012. godinu, najviše novca, pet miliona dinara, izdvojeno je upravo za ISP, navodi se u saopštenju i ističe da je taj iznos, na primer, dobija svih 12 regionalnih centara za talente zajedno.

U saopštenju se podseća da se obrazovni programi u ISP odvijaju povremeno, kao jesenji i zimski seminari ili letnje škole.

Kroz ove programe ISP godišnje prolazi oko 3.000 polaznika ili oko 0,3 odsto ukupnog broja đaka u Srbiji.

Zbog radova u ovoj godini, nije bilo moguće realizovati programe u bezbednom i sigurnom okruženju ističe se u saopštenjuu i navodi da se o održavanju objekata u ovom trenutku stara izvođač radova.

Pojedini mediji preneli su pre nekoliko dana izjavu direktora ISP Vigora Majića u kojoj navodi da je ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo svega pet miliona dinara toj naučnoj ustanovi, što može dovesti u pitanje njen dalji rad.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nastaviće se finansiranje Petnice

Izvor: Akter, 02.Nov.2012

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da će nastaviti da ulaže u obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica (ISP) nakon završetka radova na rekonstrukciji i izgradnji objekata, iako je, kako je saopšteno, u pitanju rad nevladine organizacije, registrovane kao udruženje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.