Ministarka pravde u Briselu

Izvor: RTS, 31.Mar.2009, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka pravde u Briselu

Zvaničnicima Evropske komisije predstavljeni rezultati koje je Srbija postigla u ispunjenju uslova za libralizaciju viznog režima. Ministri Snežana Malović i Ivica Dačić u Briselu razgovarali o daljim koracima u reformi pravosuđa.

Ministarka pravde u Vladi Srbije Snežana Malović i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarali su u Briselu sa visokim zvaničnicima Direktorata Evropske komisije za pravdu, slobodu i bezbednost.

Ministarka Snežana Malović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izjavila da je prilikom susreta sa zvaničnicima Evropske komisije bilo reči o onome šta je Srbija postigla u reformi pravosuđa i da su oni upoznati sa svim koracima koju su u tome preduzeti i onima koji će slediti, kao i sa činjenicom da je Skupština Srbije u ponedeljak izabrala članove Visokog saveta sudstva.

"Saopštili smo im da je dokument o kriterijumima za izbor i napredovanje sudija i tužilaca trenutno na oceni pred Venecijanskom komisijom i nakon dobijenog mišljenja organizovaćemo okrugli sto gde će sve biti predstavljeno javnosti", rekla je Malović.

Ministarka je dodala da je procedura oko usvajanja tog akta u toku i prvi rezultati se očekuju tokom godine. Sa svim daljim koracima će biti upoznati zvaničnici Evropske komisije.

Napredak ka belom šengenu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je siguran da građani Srbije mogu u drugoj polovini godine da očekuju dobre vesti kad je reč o viznoj liberalizaciji.

Posle sastanaka koji je, zajedno sa ministrom pravde Snežanom Malović, imao sa generalnim direktorom Direktorata za pravdu, slobodu i bezbednost Džonatanom Folom i šefom odeljenja u tom direktoratu Luiđijem Sorekom, Dačić je FoNetu rekao da je zajednički ocenjeno da je Srbija učinila veliki napredak na putu ka beloj šengen listi.

"Srbija je ovih nedelja završila sve formalno-pravne pretpostavke, u smislu donošenja zakona i strategija, ostalo je još donošenje nekih akcionih planova... Siguran sam da Srbija može da izrazi zadovoljstvo ne samo zbog onog što je uradila, nego i zbog ocena koje o tome postoje u evropskim krugovima", istakao je Dačić.

Tehničke i ekspertske komisije Evropske komisije, koje su boravile u Srbiji i analizirale postignuto u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju, završile su svoje izveštaje i o njima će se u aprilu ili maju zauzeti politički stavovi, o čemu će odlučivati Evropska komisija i Evropski parlament.

Dačić će popodne u Evropskom parlamentu imati izlaganje na parlamentarnom seminaru "Vize i upravljanje granicama" i sastanak sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta za odnose se zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.