Ministarka podnela ostavku

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 18:45

Ministarka podnela ostavku

Rumunska ministarka za porodična pitanja Gabrijela Firea podnela je danas ostavku.

Ona se na to odlučila usled skandala zbog navodne zloupotrebe domova za starije i odrasla invalidna lica, preneo je Rojters.

Firea (51) je drugi ministar u novoj vladi Marčela Čolakua koja je podnela ostavku ove nedelje, pre nje to je učinio ministar rada Marijuš Budaj.

Tužilaštvo je saopštilo 4. jula da je pokrenulo krivičnu istragu protiv 26 osumnjičenih za krijumčarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudi, prevaru, krivotvorenje i stvaranje kriminalnih grupa koje su zloupotrebljavale stare osobe u domovima. Nakon žalbi nevladinih organizacija i komšija, tužilaštvo je upalo u tri doma za zbrinjvanje starih lica u gradu Voluntari, kod Bukurešta, gde su pronašli 98 prljavih, neuhranjenih žrtava, u modricama.

Stariji su bili predmet "nehumanog ili degradirajućeg tretmana", rekli su tužioci i dodali da su bili primorani da rade, bili su fizički zlostavljani, uskraćeni za hranu i medicinsku negu, higijenu, dok su osumnjičeni prisvojili sredstva u vrednosti od 1,18 miliona dolara. Firea je objavila odluku o ostavci na Fejsbuku nakon sastanka sa Čolakuom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.