Ministarka: Par šolja nije opasno

Izvor: B92, 22.Feb.2013, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Par šolja nije opasno

Beograd -- Ako neko za nekoliko dana popije nekoliko šolja mleka sa graničnim vrednostima aflatoksina, ne može se govoriti o toksičnosti, kaže ministarka zdravlja.

Slavica Đukić Dejanović je za RTS navela da rizici za funkcionisanje jetre postoje tek ako se takvo mleko unosi u većim količinama u kontinuitetu bar celu godinu.

"Kod nas 25 godina nije bilo aflatoksikoze, donedavno je granična vrednost bila 0,5 mikrograma po litru, a mi sada nismo pronašli nigde veću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednost od 0,1. Sve je bezbedno", kaže Đukić Dejanovićeva.

Ona je navela da je najvažnije to što je "napravljen ozbiljan uvid u situaciju i što je svo sumnjivo mleko povučeno sa polica" i ponovo poručila građanima da je u prodavnicama mleko potpuno higijenski ispravno i toksikološki u redu.

Ministarka je naglasila i da su povišene doze aflatoksina pronađene u pojedinim uzorcima, uglavnom na samoj granici.

"Psihološki atmosfera nije dobra, napravio se slučaj. Međutim, uveravam da su preduzete sve mere da sva mleka u kojima je količina toksina na granici ili nešto iznad granice budu skinuta sa rafova. To je i učinjeno. Što se moje izjave o tome da građani sami procene da li da piju mleko, koja je unela pometnju, to mi nije bio cilj. Htela sam da kažem da ako se neko plaši, bolje da ne pije dok ne stignu rezultati iz Holandije", rekla je ministarka.

Slavica Đukić Dejanović, kao i ministar poljoprivrede Goran Knežević su i juče garantovali da je sve mleko u prodavnicama bezbedno za konzumiranje, dok je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio da su rezultati novih analiza do kojih je on došao pokazali još veće prisustvo aflatoksina u mleku.

Ministarka zdravlja je izjavila i da ima razloga za brigu kada je epidemija gripa u Srbiji u pitanju, budući da je opala imunizacija građana.

"Ima razloga za brigu zbog toga što je imunizacija opala u Srbiji. Vakcina se ne koristi u obimu kolike su zaista potrebe građana. Svi slučajevi koji su se završili smrću bili su kod hroničnih bolesnika koji nisu bili vakcinisani", izjavila je Đukić Dejanovićeva za RTS.

Ona je napomenula da to pokazuje koliko je vakcina važna.

"Svest da je bolje sprečiti nego lečiti pada nam na pamet tek kada se razbolimo. Meni je žao što je opao broj vakcinisanih građana i pozivam građane da se vratimo staroj dobroj vakcini bez obzira na afere", rekla je ministarka zdravlja.

Đukić Dejanovićeva je dodala da bi ovaj svet jezivo izgledao da nema imunizacije i vakcina.

"Neželjenih slučajeva uvek ima, ali ćemo zato biti zaštićeni ako imunizacija bude na većem nivou", istakla je Đukić Dejanovićeva.

Upitana za stanje na Institutu za javno zdravlje Batut, Đukić Dejanovićeva je kazala da su institucije za javno zdravlje u poslednje vreme marginalizovane i da se one bave obezbeđivanjem sredstava za sopstvene plate umesto da rade na promociji zdravlja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nekoliko šolja mlijeka sa graničnim vrijednostima nije opasno

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2013

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da mlijeko sa graničnim vrijednostima aflatoksina može biti opasno samo ukoliko se koristi u dužem periodu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.