Ministarka: Neće biti aboliranih

Izvor: B92, 14.Maj.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Neće biti aboliranih

Užice -- Niko neće biti aboliran ako se utvrdi da su pacijenti u Užičkoj bolnici preminuli usled propusta lekara, kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je u Užicu da će zbog smrtnih slučajeva izazvanih bakterijom klostridijom, biti utvrđena odgovornost nadležnih. Ministarka tvrdi i da nema mesta za aboliciju bilo koga, kao i da se rezultati istrage očekuju uskoro.

Zbog dva smrtna slučaja zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intrahospitalnih infekcija u Užičkoj bolnici, ministarka zdavlja Slavica Đukić Dejanović naložila je unutrašnji i spoljni nadzor.

"I to se naravno događa, ali moramo ustanoviti da li ima bilo kakvog propusta i ako ga bude bilo niko ne može biti aboliran ni u jednom segmentu", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

U Sjenici je danas sahranjen Dragan Vranić, koji je nakon operacije kuka na ortopediji Užičke bolnice preminuo 10. maja. NJegov sin Jefto kaže da je otac krajem aprila operisao kuk, ali su ga bakterija klostridija i neadekvatna lekarska nega oterale pre vremena u smrt.

"Ja sam tražio, lično kao najmlađi sin sam tražio obdukciju, ali pošto imam dva starija burazera, oni su bili protiv toga. I tako da ja sam hteo da ih tužim, mada videću, jer ne bi kao jedinka ništa mogao. Kada bi se skupilo nas, a njih sigurno ima dosta", kaže Jefto Vranić.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da se pre konačnog zaključka, mora sve dobro proveriti o posledicama koje su dovele do smrtnog ishoda.

"Posledice, odnosno razlozi za intrahospitalne infekcije, posebno one koje imaju tragičan kraj, su dugotrajno korišćenje antibiotika, dugotrajni boravci u bolnicama. Dakle, stvari na koje nekada zdravstveni radnici neposredno ne mogu uticati ni činjenjem, ni nečinjenjem”, kaže Đukić Dejanovićeva.

“Sigurno da će porodice imati puno pravo ako ocene da je bilo određenih propusta, ali da sačekamo da ih prvo ipak konstatujemo", poručuje ministarka.

Ona je konstatovala da se protivepidemijske mere na odeljenju ortopedije, na kojem je proglašena epidemija zbog prisustva bakterije klostridije, sprovode "sasvim korektno".

Direktorka Opšte bolnice Užice dr Jelena Raković Radivojević naglasila je da problem klostridije u ovoj ustanovi postoji već sedam do osam godina, a da je od početka godine ovom bakterijom zaraženo 50 pacijenata.

Ona kaže da su još u martu tražili proglašenje epidemije, međutim, u Zavodu za javno zdravlje, u čijoj je nadležnosti takav potez, dobili su odgovor da nisu ispunjeni svi uslovi da se proglasi epidemija. Direktorka ne beži ni od sopstvene odgovornosti.

"Ako se otkrije da je bilo ko u lancu prenosa infekcije, što se tiče ljudskog faktora zatajio, biće sankcionisan. Ne bežim od svoje odgovornosti i ovom prilikom želim da kažem da svi ljudi koji budu, znači odgovorni, na čelu sa mnom, biće sankcionisani", kaže Raković Radivojevićeva.

Ona je rekla i da na odeljenju ortopedije, na kome je epidemija proglašena 24.aprila, trenutno leži 11 pacijenata od kojih nijedan nije zaražen klostridijom.

Od početka epidemije, kod 12 pacijenata je dijagnostikovano prisustvo simptoma izazvanih bolničkom infekcijom klostridijom,od kojih su dva pacijenta umrla.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka zdravlja posetila užičku bolnicu

Izvor: RTS, 14.Maj.2013

Protivepidemijske mere na odeljenju ortopedije Opšte bolnice Užice, na kojem je proglašena epidemija zbog prisustva bakterije klostridije, sprovode se "sasvim korektno", rekla ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović. Ako se ustanovi da je bilo propusta u radu na štetu pacijenata niko neće...

Nastavak na RTS...

EPIDEMIJA U UŽICU: Bilo je propusta u radu, porodice mogu da tuže

Izvor: Kurir, 15.Maj.2013, 08:38

Ukoliko kontrola utvrdi da su otkrivene greške po izbijanju epidemije, niko neće izbeći kaznu, izjavila Đukić Dejanović..UŽICE - Za nekoliko dana znaće se ko je odgovoran za smrt pacijenata!..Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović obišla je juče odeljenje ortopedije užičke Opšte...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.