Ministarka: Moguće i oštrije mere

Izvor: B92, Beta, Fonet, 11.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Moguće i oštrije mere

Beograd -- Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da su moguće nove mere štednje, ako "punjenje budžeta ne bude išlo po planu".

"Moguće su nove mere. Ja sam bila protiv mera koje iz smanjenja zarada isključuju pojedine segmente države, kao što su prosveta, pravosuđe, zdravstvo, policija, vojska. Moj stav je da bi svi čiji je poslodavac država trebalo da dele istu sudbinu", izjavila je Dragutinovićeva u intervjuu za "Večernje novosti".

Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenila da će mere Vlade pomoći da se smanji javna potrošnja i dodala da je zadovoljna merama koje su "dugoročno dobre za državu, iako nisu popularne'".

Dragutinovićeva je kazala da će se taj program revidirati svaka tri meseca, odnosno da će svaka tri meseca Vlada i Međunarodni monetarni fond praviti analizu plana i ostvarenja.

Ona je navela da će prva revizija biti krajem jula ili početkom avgusta.

"Ukoliko rezultati budu bolji, ukoliko se zaustavi recesija, moguća je drugačija fiskalna politika. Ali, očekujemo da ovakav paket ostane na snazi do kraja godine", navela je ministarka.

Na pitanje da li su otklonjene sve dileme o porezu na imovinu, Dragutinovićeva je rekla da se to još razmatra i da je planirano da porez bude realan i da se određuje prema tržišnoj vrednosti.

Dragutinovićeva je kazala da se planira da se rebalans državnog budžeta usvoji sledeće sedmice i da se nada da neće biti potrebe za još jednim rebalansom.

Na pitanje da li je paket vladinih mera inflatoran, Dragutinovićeva je rekla da je inflatoran samo u delu povećanja akciza.

"Ali to je jednokratan udar na cene, a, s druge strane, imate pad privrednih aktivnosti koji deluje na obaranje tih cena. Dakle, ako išta u ovoj državi trenutno postoji antiinflatorno, to je ovaj paket mera", kazala je ona i dodala da će inflacija sigurno ostati u okviru očekivanih šest do osam odsto.

Na pitanje da li će se smanjiti broj zaposlenih u Ministarstvu finansija, Dragutinovićeva je rekla da će poštovati sve preporuke Vlade.

"Ali, za mene je veći problem to što sam bila ubeđena da u javnom sektoru ima 460.000 zaposlenih, a statistika kaže da ih je 516.000. To znači da imamo više od 50.000 'nevidljivih' zaposlenih na koje država izdavaja ogroman novac. Zato je prioritet da rešimo taj problem, a ne da li imamo višak nekoliko državnih sekretara", navela je ministarka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.