Ministarka Mihajlović: Sa ruskim partnerom o ceni rudne rente

Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka Mihajlović: Sa ruskim partnerom o ceni rudne rente

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da će Vlada Srbije sa ruskim partnerom u NIS-u, ruskim "Gaspromnjeftom", razgovarati o mogućnosti povećanja cene rudne rente.

- Značajno je da se sa većinskim partnerom razgovara o povećanju cena rudne rente imajući u vidu da je jedna od najnižih u Evropi - rekla je Mihajlović novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da kapaciteti istraživanja eksploatacije nafte u Srbiji nisu veliki, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je jako važno da Srbija dobije sve informacije o domaćoj nafti.

Od ukupne potrošnje nafte u Srbiji, 10 odsto je iz domaćih izvora, rekla je Mihajlović i dodala da je stav Vlade i Ministarstva energetike da se sa dužnom pažnjom vodi računa o svojih 30 odsto vlasničkog udela u NIS-u, počevši od toga kakvi i koji će ljudi biti imenovani da zastupaju interese države.

Ona je kazala da na cenu naftnih derivata može da utiče smanjenje rafinerijske cene prerade, ali da cena može da bude snižena i promenom pravilnika o kvalitetu derivata, odnosno pokušajem da se u derivate umeša i biogorivo i najavila da resorno ministarstvo radi na tom pravilniku.

- Značajno što je Ruska Federacija donela odluku da krene u potpisivanje nacrta sporazuma o dugoročnoj isporuci gasa Srbiji - rekla je Ministarka i ocenila da takav sporazum garantuje bezbednost snabdevanja države gasom, kao i da je velika prednost što je sporazum međudržavni, a ne međukompanijski.

Ona je najavila da će ruska delegacija 4. septembra doći u Beograd i da će u Vladi i ministarstvu razgovarati o tom sporazumu.

- Svakako ćemo se dogovoriti da obostrani interesi budu ispunjeni, a naš interes je da uvek imamo dovoljne količine gasa i da normalno razgovaramo i o ceni, da bude što prihvatljivija - kazala je Mihajlović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.