Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Ministar slon' za diplomski

'Ministar slon' za diplomski

ČAČAK - Premijernim prikazivanjem igrano-dokumentarnog filma 'Proja' u produkciji 'Centafa' juče je u Čačku otvoren prvi Festival dečjeg animirnanog filma (Fedaf).

U takmičarskom delu programa učestvuju 22 filma iz sedam animatorskih radionica Srbije. Najveći broj filmova uradili su mladi iz Vranja, Niša i Čačka, a biće predstavljeni i filmovi animatora iz Jagodine, Valjeva, Lozovika, Ćuprije i Skoplja.

U okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fedafa otvorene su dve izložbe: Crteži iz animiranih filmova nastalih u radionicama i školama animacije i Salon stripa pod nazivom 'Dvanaest žigosanih' na kojoj će svoje radove predstaviti crtači iz Niša, Zagreba, Vršca, Novog Sada i Beograda.

Danas će biti prikazani i filmovi sa upravo završene radionice animiranog filma u Čačku, na kojoj je u proteklih desetak dana svoj animatorski talenat pokazalo 20 mladih stvaralaca iz Jagodine, Vranja i Čačka.

U ovogodišnjoj radionici, koja je održana u novom prostoru Doma kulture, mlade filmdžije su se, osim klasične animacije, po prvi put oprobale u animaciji peska i u tehnici kolaža.

- Pokrenuli smo ideju da se formira udruženje dečjih radionica Srbije. Ono bi mnogo značilo mladim animatorima, pre svega u razmeni iskustava, ali i u lakšem obezbeđivanju sredstava za izradu filmova - rekao je Miroslav Simonović, jedan od nastavnika animacije.

V. Trtović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.