Ministar pravde menja Zakon o Visokom savetu sudstva

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar pravde menja Zakon o Visokom savetu sudstva

On zahtevao od strukovnih udruženja da mu upute svoje predloge jer je zajednički konstatovana izuzetno teška situacija u tužilaštvima i sudovima

Ukoliko bude usvojen predlog za izmenu i dopunu Zakona o Visokom savetu sudstva (VSS), koji je juče Društvo sudija Srbije poslalo ministru pravde i državne uprave Nikoli Selakoviću, članovi ovog tela moći će da budu smenjeni ako obrazloženi predlog za to potpiše najmanje 50 sudija ili strukovno udruženje sudija sa najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 100 članova, saznaje „Politika”.

Pomenuti predlog ministru dostavljen je na njegov zahtev, a sadrži još i osam krucijalnih izmena Zakona o VSS. Tokom jučerašnjeg dana, predlog za izmenu i dopunu Zakona o VSS nije stigao u Ministarstvo pravde.

U pismu koje je Selakoviću dostavljeno uz predlog za izmene i dopune zakona, navodi se da je neophodno da se Zakon o Visokom savetu sudstva bez odlaganja izmeni kako bi se odluka Ustavnog suda o raspoređivanju sudija izvršila na odgovarajući način. Predložena rešenja, kako se dalje navodi u pismu, zadržavaju, pa i proširuju garancije nezavisnosti saveta, ali omogućavaju i postupak utvrđivanja odgovornosti njegovih članova u slučaju da oni svoje funkcije ne obavljaju u skladu sa Ustavom i zakonom.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 25. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 25.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.