Ministar pao na pitanju sa maturskog testa

Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar pao na pitanju sa maturskog testa

Koji od navedenih procesa koji se odvijaju na zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija ili transpiracija?

Ministar prosvete dr Tomislav Jovanović nije juče znao da odgovori na jedno od pitanja sa testa koji će mali maturanti polagati za nekoliko meseci. Gostujući u emisiji „Kažiprst”, ministra je novinarka TV B 92 Suzana Trninić zamolila da odgovori na jedno od pitanja sa testa iz biologije. Srpski ministar je pogrešio odgovor, a potom rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je to – uradio namerno.

Pitanje je glasilo: Koji od navedenih procesa koji se odvijaju na zemlji ima suprotan smer od ostalih: disanje, isparavanje, kondenzacija ili transpiracija?

Jovanović je odgovorio transpiracija, a ispravan odgovor je bio kondenzacija.

Ministar je potom rekao da je namerno pogrešio i da nije uputno da se testira profesor univerziteta pitanjima iz aktuelnih školskih udžbenika. On je kazao i da su roditelji i sredstva informisanja podigli neopravdanu tenziju zbog predstojećeg završnog ispita za osmake i istakao da su škole u obavezi da do kraja februara započnu pripreme za malu maturu, ali mogu i ranije.

Komentarišući činjenicu da roditelji neke dece plaćaju pripremu i dodatne časove po nekoliko desetina hiljada dinara i na rate, Jovanović je apelovao da to ne čine. Komentarišući to što počinje suđenje za prošlogodišnju krađu testova iz štamparije, ministar je naveo da je to pretilo da uruši čitav sistem koji je počeo 2003. kada je država preuzela ovu obavezu. Ovoga puta svi ćemo podeliti odgovornost, od ministra, do direktora škole i nastavnika, koja se, kako je istakao, svodi na gubitak posla za propuste.

S. G.

objavljeno: 05.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.