Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar odgovara zbog pritisaka

Priština -- Ministar u kosovskoj vladi optužen da je vršio pritisak na svedoke u slučaju protiv Ramuša Haradinaja.

Ministar kulture, sporta i omladine Kosova Astrit Haračija, odgovaraće pred Haškim tribunalom, 10. januara, pod optužbom da je vršio pritisak na svedoke u slučaju protiv Ramuša Haradinaja, optuženog za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, piše prištinski list Ekspres.

Haračija su već ispitivali haški istražitelji zbog pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Nazifa Ramabaju, svedoka u procesu protiv Haradinaja, ubedi da "ne uradi ono što ne treba da uradi".

Prema pisanju lista, Haračija je kod Ramabaje, koji od kraja rata živi u Norveškoj, poslao svog izaslanika, Bajrusa Morinu, novinara koji je zaposlen u Ministarstvu kulture, sporta i omladine, sa porukom da ne svedoči protiv Haradinaja.

List piše da je Ramabaja, pre nego što je primio Morinu, u svom stanu u Oslu postavio mikrofone i snimio razgovor, tokom kojeg je ministarski izaslanik preneo poruku.

Snimak, koji je načinila norveška policija, predat je Haškom tribunalu, čiji su istražitelji kasnije ispitali Morinu i Haračiju.

Kao rezultat, kosovski ministar, koji je iz redova Demokratskog saveza Kosova, moraće da se pojavi pred Tribunalom u Hagu 10. januara.

Ako bude proglašen krivim za "pritisak nad svedocima", može biti osuđen na zatvor do četiri godine ili na kaznu do 100 000 evra.

Haračija je izjavio da će ići u Hag, ali da delo za koje se tereti nije učinio.

"Nisam uradio nikakvu grešku i nisam učestvovao ni na kakav način u onome što se zove pritisak na svedoke", rekao je Haračija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.