Ministar odbrane odlazi

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 08:11

Ministar odbrane odlazi

Britanski ministar odbrane Ben Volas (Wallace) napustiće svoju funkciju tokom sledeće rekonstrukcije vlade, koja se očekuje u septembru.

Tu informaciju preneo je danas list Sandej tajms (Sunday Times) koji je objavio intervju sa njim.

"Odlučio je da napusti vladu pri sledećoj rekonstrukciji", preneo je list kojem je Volas rekao da "neće biti" na sledećim parlamentarnim izborima, koji treba da budu do kraja godine.

On je rekao da odluku da napusti vladu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Parlament nije doneo zato što smatra da će torijevci izgubiti od laburista koji su favorit po anketama, već zato što će njegova izborna jedinica na severozapadu Engleske biti ukinuta zbog preraspodele izbornih jedinica.

Volas (53) je igrao ključnu ulogu u podršci zapadnih zemalja Ukrajini od početka ruske invazije u februaru 2022.

Kao kandidat za mesto generalnog sekretara NATO-a, Volas nije uspeo da dobije podršku SAD, tako da je Norvežaninu Jensu Stoltenbergu produžen mandat.

Volas, koji je pslanik 18 godina, najduže je ostao na funkciji ministra odbrane od Vinstona Čerčila (Winston Churchill). Postao je ministar 2019. godine, tada nasledivši Terezu Mej (Theresa May) koja je kasnije bila premijerka.

Ministar je tokom mandata tri premijera – Borisa Džonsona (Johnson), Liz Tras (Truss) i Rišija Sunaka (Rishi).

Volas je rekao da među svoja dostignuća na toj funkciji ubraja povećanje budžeta za odbranu za 24 milijarde funti.

Svet će biti "mnogo manje bezbedan" do kraja tekuće decenije, rekao je oon za Sandej tajms. "Mislim da ćemo se naći u sukobu. Bilo da je hladan ili vruć sukob, mislim da ćemo biti u teškoj poziciji", dodao je on.

Velika Britanija bi mogla biti uvučena u sukob u Africi protiv grupa povezanih sa Al-Kaidom i Islamskom državom, smatra on.

Takođe je u vezi sa regionalnom situacijom i širenjem nuklearnoog oružja izrazio zabrinutost zbog ekspanzionizma Kine u Južnom kineskom moru.

Što se tiče Ukrajine, rekao je da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da "podivlja" ako izgubi rat i potraži nove mete kao što su podmorske veze za komunikacije i snabdevanje energijom Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.