Izvor: Blic, 17.Apr.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar obećao poreske olakšice

BANJALUKA – Narodna skupština RS juče su većinom glasova usvojila Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti i uputila ga u javnu raspravu. Ministar finanasija RS Aleksandar Džombić najavio je da će Ministarstvo tokom usaglašavanja predloga zakona utvrditi „poreske olakšice za specifične kategorije stanovništva".

„Zakonom se uvodi ravnopravnost jer se imovina oporezuje srazmerno njenoj vrednosti, odnosno na osnovu tržišne vrednosti nekretnine", dodao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Džombić. Predviđeno je opštine i gradovi utvrđuju poresku stopu u rasponu od 0,05 do 0,5 odsto u odnosu na procenjenu vrednost nepokretnosti koja se oporezuje. Tržišnu vrednost nekretnina procenjivaće Poreska uprava RS. Zakon bi trebalo da se primenjuje od 1. januara 2010, a istovremeno je planirano ukidanje poreza na prenos vlasništva nad nepokretnostima i poreza na poklon i nasledstvo nepokretnosti.

Predsednik NSRS Igor Radojičić ocenio je da je dobro što se za osnovu oprezivanja neporetnosti uzima njena tržišna vrednost i što novac od ovog poreza ostaje lokalnim zajednicama, ali je naglasio da zakon mora imati i socijalnu komponentu.

„U zakonskim rešenjima razvijenih zemalja postoji niz mera kao što su subvencija za nezaposlene, subvencije za stanarine, na komunalne usluge, za penzionere, a ovde se ta socijalna komponenta gubi donošenjem zakona",rekao je Radojičić.

Većina poslanika je ocenila da će ovaj zakon izazvati finansijski udar na najsiromašnije slojeve stanovništva i da se zbog nekolicine oporezuje svo stanovništvo po istoj osnovi. Upozorili da će lokalne zajednice iskoristiti mogućnost naplate poreza po maksimalno mogućoj poreskoj stopi, zbog čega bi primena zakona mogla dovesti do migracije stanovništva. Klub poslanika SDS predložio je da se nacrt zakona vrati predlagaču na doradu, zbog brojnih zamerki, ali predlog nije dobio podršku. Poslanik PDP Branislav Borenović ocenio je da će zakon primorati ljude da prodaju imovinu, „jer stotine hiljada građana RS neće moći plaćati ovaj porez". „Treba da se oporezuje imovina bogatih, ali ne da to bude na račun celokupnog stanovništva", upozorio je on.

Poslanici su juče usvojili i Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.