Izvor: N1 televizija, 18.Sep.2018, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar ne zna na šta je Han mislio govoreći o medijima

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević u izjavi za N1 kaže da mu nije jasno na šta je mislio evropski komesar Johanes Han kada je rekao da na Zapadnom Balkanu nema napretka u oblasti slobode medija. Vukosavljević, ipak, kaže da će donošenje nove medijske strategije unaprediti ovu sferu.

Izvor: N1

U intervjuu za Dojče večele evrospki komesar Johanes Han rekao je da nije zadovoljan slobodom medija na Zapadnom Balkanu. Isti stav izneo je i u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ponedeljak na otvaranju medjske konferencije u Skoplju navodeći da je proces proširenja "dobio novi pozitivan zamah" ali to, nažalost, nije slučaj i na planu slobode medija. Da li se ta ocena i koliko odnosi na Srbiju?

"Ne znam na šta se tačno odnosila njegova izjava da nema napretka. Nema napretka u odnosu na šta? Ali u svakom slučaju verujem da može da postoji napredak i verujem da će novi medijski zakoni i nova medijska strategija i naravno još čvršće i agresivnije reagovanje nadležnh državnih organa u slučaju povrede prava na izveštavanje ili ugrožavanje slobode rada novinara ili njihove lične bezbednosti, da država tu ima još prostora da reaguje i brže i efikasnije", rekao je Vukosavljević.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije, međutim, ističu da oni dobro znaju na šta je Han mislio i da je čudno što to ne zna i resorni ministar.

"Morao bi da zna na šta je gospodin Han mislio - to je upravo taj raskorak izmedu... prvo, nedovoljno precizni zakoni, široki, neusaglašeni sa, što je veoma bitno, novim tehnologijama koje menjaju medijsku scenu. To je jedan nivo. A drugi, i ona rešenja koja su dobra zaista se ne primenjuju ili se primenjuju selektivno. Čudi me da ministar to ne zna", rekla je Jelka Jovanović iz NUNS-a.

Ono što ministar zna, odnosno očekuje, je da nova mediska strategija bude usaglašena do kraja godine.

U Udruženju novinara Srbije, međutim, ističu da promene u medijskoj sferi neće biti brze.

"Iz te medijske strategije treba da izađu zakoni, izmene zakona koji bi trebalo na kraju da poboljšaju stanje u medijima i stanje sa pravima novinara, ali to će biti dugotrajan proces. Sigurno će biti potrebno nekoliko godina da u Srbiji novinari budu zaštićeniji od svih vrsta pritisaka i da mediji mogu na slobodnom tržištu da dođu do novca koji im je potreban da rade", kaže Vladimir Radomirović iz UNS-a.

Slobodu medija i izražavanja Brisel prati kroz poglavlja 23 i 24 koja su ključna za pridruživanje Evrospkoj uniji.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Struka i vlast nisu saglasni kad je reč o medijima

Izvor: N1 televizija, 18.Sep.2018

Ministar Vladan Vukosavljević, ipak, kaže da će donošenje nove medijske strategije unaprediti ovu sferu. Pogledajte prilog Đorđa Naskovića:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.