Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar naredio uklanjanje leševa

Hag -- Bivši šef policije u Boru svedočio da je uklanjanje leševa Albanaca pronađenih u hladnjači naredio Vlastimir Đorđević.

Đorđević je to učinio posle konsultacija sa ministrom Vlajkom Stojiljkovićem. Kriminalistički policajac iz Kladova opisao je kako je lično istovarao leševe i delove ljudskih tela iz hladnjače.

U nastavku suđenja šestorici srpskih zvaničnika optuženih za zločine na Kosovu tužioci su dokazivali kako su u aprilu 1999. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po naređenju bivšeg ministra policije Vlajka Stojiljkovića i načelnika Resora javne bezbednosti Vlastimira Đorđevića prikrivani tragovi zločina na Kosovu. O izvlačenju leševa kosovskih Albanaca iz hladnjače pronađene u Dunavu kod mesta Tekija danas su svedočili načelnik SUP Bor Časlav Golubović i Boško Radojković, viši kriminalistički tehničar iz Kladova.

Radojković je 4. aprila 1999. godine, posle dojave jednog ribara da u Dunavu "nešto pliva", otišao na lice mesta i nedaleko od obale otkrio kamion sa natpisom "PIK Progres – Prizren”. Posle dva dana on i njegove kolege uspeli su da privuku kamion do obale i tu su utvrdiuli da se u hladnjači nalazi 20 do 30 leševa. Izvestili su o tome šefa borske policije Časlava Golubovića, a ovaj se, kako je danas svedočio, odmah javio svom nadređenom – načelniku Resora javne bezbednosti MUP Srbije Vlastimiru Đorđeviću. Kada se i on posavetovao sa svojim šefom – tadašnjim ministrom policije Vlajkom Stojiljkovićem – naložio je Goluboviću da se leševi izvuku iz hladnjače i pokopaju u Kladovu.

Akcija izvlačenja leševa je počela 6. aprila popodne, svedočili su Radojković i Golubović. Do večeri je u jedan kamion Javnog komunalnog preduzeća iz Bora utovareno 30 leševa, ali je u hladnjači ostalo još mnogo tela. Potom je Golubović ponovo pozvao Đorđevića i predložio mu da se leševi prebace u Niš ili Beograd, pošto je tamo bila moguća identifikacija i "zakonska obrada". Đorđević je prihvatio tu sugestiju i naložio prebacivanje leševa u Beograd. Po Goluboviću, Đorđević je organizovao svu logistiku – kamion iz Kladova sa 30 leševa su pred zoru na ulazu u Beograd sačekali i preuzeli pripadnici policije. Potom je iz Beograda 7. aprila poslat drugi kamion za Kladovo, da preuzme preostale leševe.

U taj kamion su, kaže Radojković, utovarena još 53 leša i tri ljudske glave. Opisao je da su među ubijenima čija je tela lično istovarao iz hladnjače bili "muškarci, žene i dvoje dece”, te da nije video nijednu uniformu. Po njegovom mišljenju, neki su ubijeni "oštrim i tupim masivnim predmetima”, a jedan muškarac je, kako je opisao, imao prostrelnu ranu na grudima i ruke vezane žicom. Golubović kaže da je kasnije čuo da su neki od tih leševa pronađeni u masovnoj grobnici u Batajnici.

Kada su leševi istovareni iz hladnjače i prebačeni za Beograd, Radojković je po nalogu Đorđevića prešlepao hladnjaču na područje Petrovog Sela i tamo je zapalio, a potom konstrukciju uništio eksplozivom.

Umesto da se sudi "Kosovskoj šestorki”, bilo je predviđeno suđenje "Kosovskoj osmorki”, ali je Vlastimir Đorđević do danas u bekstvu, a Vlajko Stojiljković je izvršio samoubistvo u aprilu 2002. godine u Beogradu. Zbog toga su danas na optuženičkoj klupi samo Milan Milutinović, Nikola Šainovića, Dragoljuba Ojdanića, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Unakrsno ispitivanje Časlava Golubovića je trajalo tek deset minuta, a svedočenje Boška Radojkovića odbrana nije osporavala. Suđenje se nastavlja u prekosutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.