Ministar i advokati nastavljaju pregovore

Izvor: RTS, 01.Nov.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar i advokati nastavljaju pregovore

Posle punih pet sati razgovora završen je sastanak između ministra pravde Nikole Selakovića i predstavnika advokature u prostorijama Advokatskoj komori Srbije. Razgovori dve strane se nastavljaju.

Ministar i advokati su se obavezali da će nastaviti dijalog u cilju iznalaženja rešenja za stanje u advokaturi i pravosuđu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Detalji razgovora nisu saopšteni javnosti, osim da je razgovor bio otvoren i sadržajan. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Sa ministrom pravde razgovarali su predsednk Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić i Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata. Počeo u 15 i 30, a završen je pet sati kasnije u 20 i 30.

Advokati su ranije danas saopštili da nastavljaju sa obustavom rada koja traje već 53 dana, jer tvrde da predloženim izmenama zakona koje u ponedeljak treba da razmatra parlament, nisu ispunjeni njihovi zahtevi u vezi sa nadležnostima javnih beležnika kod ugovora o prometu nepokretnosti.

Takođe su pozvali Selakovića na sastanak u komoru, kojem se on odazvao.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida ekskluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, a koji će se u ponedeljak naći pred parlamentom.

Ranije je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević apelovao da se predložene izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnostima povuku iz hitne skupštinske procedure.

Tim povodom je najavio protesno okupljanje advokata na Trgu Nikole Pašića u utorak u podne, u blizini Skupštine Srbije.

Advokatura je nezadovoljna jer smatra da su Zakonom o javnom beležništvu i pratećim propisima ukinute privatne isprave kao oblik zaključivanja privatnih poslova, odnosno različitih ugovora, čime se praktično poništava Zakon o obligacionim odnosima.

Advokati zahtevaju da se svi ugovori koje su građani zaključivali i overavali u sudu do 1. septembra ove godine i dalje overavaju na isti način - isključivo overom potpisa kod javnog beležnika.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Otvoren i sadržajan" sastanak Selakovića i advokata

Izvor: Blic, 01.Nov.2014

Posle punih pet sati razgovora završen je sastanak između ministra pravde Nikole Selakovića i predstavnika advokature u prostorijama Advokatskoj komori Srbije...Učesnici su se obavezali da će nastaviti dijalog u cilju iznalaženja rešenja za stanje u advokaturi i pravosuđu, rečeno je Tanjugu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.