Ministar dobio zadatak – uvedite obavezni vojni rok?

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 11:28

Ministar dobio zadatak – uvedite obavezni vojni rok?

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić navodno dobio zadatak da uvede mesec dana obavezne vojne obuke nakon srednje škole, pišu hrvatski mediji.

U okviru te obuke, svi bi trebalo da prođu i obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i hemijske zaštite, piše Jutarnji list.

Za sada nije poznato kako bi izgledao taj koncept. Međutim, može se očekivati da bi se on zasnivao na konceptu temeljnog vojnog osposobljavanja, što je 2017. godine želeo da uvede tadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministar odbrane Damir Krstičević.

"U okolnostima sigurnosnog ugrožavanja koja postoje širom sveta nije loše da MORH od onoga što se već radi po konceptu s onima koji dobrovoljno služe vojni rok napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih kurseva kako bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim veštinama koje mlađe generacije nemaju. Već neko vreme na tu temu razgovaram s ministrima Anušićem, Božinovićem i Medvedom, a Anušiću smo dali mandat da osmisli određeni koncept", otkrio je u ponedeljak premijer Andrej Plenković.

Plan za služenje vojske iz 2017. se bazirao na dobrovoljnom angažovanju, a danas bi najverovatnije morao da bude proglašen obaveznim.

Naime, u situaciji u kojoj je sve manje prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka teško je očekivati da bi se mladi u Hrvatskoj dobrovoljno prijavljivali na pohađanje letnjeg ili zimskog jednomesečnog vojnog kampa.

MORH i Generalštab hrvatske vojske tada su razvijali koncept koji se zasnivao na jednomesečnom vojnom kampu, u sklopu kojeg bi mlade osobe na dobrovoljnoj bazi nakon završene srednje škole prošle osnove vojne obuke.

Bilo je zamišljeno da polaznici prođu rukovanje ličnim i lakim naoružanjem, gađanje, orijentaciju, boravak na terenu, samozaštitu, prvu pomoć, mere zaštite od nuklearnog, hemijskog i biološkog delovanja.

Tada je to bio Krstičevićev plan B nakon što je ideja o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka naišla na veliki otpor javnosti.

U javnost nikad nije izašla informacija koliko bi vojno osposobljavanje koštalo, koliko bi vojnih objekata trebalo urediti i koliko bi godišnje mladih bilo na osposobljavanju, preneo je Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.