Izvor: B92, 10.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Stojković tretiran kao svedok

Hag -- Zoran Stojković preneo je Haškom tribunalu garancije Vlade Srbije za privremeno puštanje na Stanišića i Simatovića.

Na raspravi u Haškom tribunalu o zahtevu za privremeno puštanje na slobodu Jovice Stanišiča i Franka Simatovića dogodio se presedan. Naime, ministar pravde Zoran Stojković, koji je lično otišao da prenese garancije države, tretiran je kao svedok odbrane. Reč je o potpuno neuobičajenoj situaciji, jer su u prethodnim slučajevima predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države samo čitali odluke svojih vlada o garancijama. Od ministra je traženo da položi zakletvu da će govoriti istinu, a potom je unakrsno ispitivan. Tokom ispitivanja ministra Stojkovića, tužilac je postavio i pitanja o predaji Milorada Ulemeka Legije i pojavljivanju Crvenih beretki u sudnici Specijalnog suda na suđenju za ubistvo premijera Đinđića.

Portparol Tribunala Džim Lendejl rekao je agencii Beta da je Stojković formalno bio svedok odbrane i da je zbog toga morao da u sudnici da svečanu izjavu da će govoriti istinu, kao i da bude podvrgnut unakrsnom ispitivanju tužilaca.

U izjavi za B92 ministar Strojković objašnjava da je bio iznenadjen takvim postupkom, ali da nije želeo da odbije da svedoči, kako to ne bi bilo protumačeno kao nesaradnja Srbije i Crne Gore sa Haškim sudom: "Nama je bilo bitno da se jasno vidi da želimo da sarađujemo sa Haškim tribunalom, da želimo da odgovorimo na sva pitanja i da nemamo straha ni od kakve istine koja bi se iznela. Iako se u konkrentom slučaju radilo o nizu provokativnih pitanja, pa čak i nekih neistinitih koje tužilaštvo postavljalo, kao što je bilo pitanje, dobilo je informaciju da je gospodin, kako on kaže, Legija, pušten privremeno da se brani sa slobode. Ja sam mu odgovorio da je meni poznato da je on u pritvoru i da treba da se pojavi pred sudom", kazao je Stojković.

Savetnik Vojislava Koštunice za pitanja vezana za Haški tribunal, Aleksandar Simić kaže za B92 da tretiranje ministra Stojkovića kao svedoka odbrane predstavlja kršenje medjunarodnog prava: "Predstavnik države ne može svedočiti na krivičnom suđenju, bez odobrenja države i u tom smislu ovo je presedan koji se desio, jer do sada nikada predstavnici naše vlade, bilo ministri, bilo pomoćnici ministara, kada su dolazili u sličnoj funkciji, nisu polgali zakletvu, niti su bili podvrgnuti unakrsnom ispitivanju", kazao je Simić.

Simić kaže da je delegacija Srbije, zbog tretmana ministra Stojkovića, protestovala i kod predsednika suda Teodora Merona, koji je rekao da se takve stvari dešavaju. Inače, i odluka da ministar Stojković ode u Hag da prenese garancije za Simatovića i Stanišića takodje je neuobičajena, jer su garancije države sudu obično prenosili pomoćnici ministara ili službenici ambasade u Hagu. Ministar Stojković kaže da je tako odlučeno zbog eventulanih dodatnih objašnjenja koje je on trebalo da prenese: "Visoki nivo je određen zato što je trebalo da se obave razgovori i sa gospodinom Meronom, predsednikom Haškog tribunala, tako da je između ostalog to bio razlog zašto smo gospodin Simić i ja došli u Hag. Drugog razloga nema",

Jovica Stanišić i Franko Simatović uhapšeni su u akciji Sablja, u martu 2003. godine. Obojica su u Hag prebačena iz Centralnog zatvora u Beogradu, pošto je u međuvremenu protiv njih podignuta optužnica za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.