Ministar Stefanović pritiska medije

Izvor: Beta, 15.Okt.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Stefanović pritiska medije

BEOGRAD, 15. oktobra 2014. (Beta) - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je u sredu da su optužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na račun Radio-televizije Srbije "još jedan primer otvorenog pritiska na medije".

"Optužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na račun RTS da nije dovoljno zaštitila premijera Aleksandra Vučića od vredjanja tokom utakmice Srbija-Albanija još jedan je primer otvorenog pritiska na medije", ocenio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << NUNS.

To udruženje je izrazilo žaljenje što je ministar unutrašnjih poslova, "umesto da odgovara na pitanja o nizu bezbednosnih propusta načinjenih tokom utakmice, od samog spuštanja zastave velike Albanije na teren, do upada navijača na igralište, odlučio da reaguje na incident za koji RTS ne snosi nikakvu odgovornost".

"Vredjanje Vučića u direktnom prenosu je za svaku osudu, ali NUNS upozorava da u ovom slučaju ne postoji nikakav prekršaj profesionalnih pravila jer je reč o dogadjaju na koji ni urednici ni novinari tokom direktnog prenosa nisu mogli da utiču", navodi se u saopštenju.

Pored toga, dodaje se, RTS se u vestima izvinio premijeru zbog incidenta.

"Odluka ministra unutrašnjih poslova da, uprkos tome, optuži RTS da nije učinio dovoljno kako bi sprečio vredjanje premijera, zbog toga se može tumačiti samo kao pokušaj da se toj televiziji stavi do znanja da izvinjenju, ni u pogledu sadržaja ni u pogledu zastupljenosti u programu, nije posvetila dovoljno pažnje", naveo je NUNS.

Takav vid direktnog mešanja u uredjivačku politiku je nedopustiv i neprimeren demokratskim društvima u kojima postoji sloboda medija, navodi se u saopštenju.

Jedan gledalac na utakmici Srbija-Albanija upao je sinoć pred kamere RTS tokom prenosa uživo i vikao pogrde premijeru Aleksandru Vučiću. Pojedini mediji objavili su da je reč o Igoru Mikiću, članu SRS, koga su na taj čin podstrekivali pojedinci iz FK Partizan i Fudbalskog saveza Srbije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.