Ministar: Reforma obrazovanja da najbolji ostanu u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2019, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Reforma obrazovanja da najbolji ostanu u Srbiji

Reforme u obrazovanju su dugotrajne, "nema prečica", jer one treba da omoguće da najbolji mladi ljudi ostanu u Srbiji, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je rekao da su tokom reforme  svih nivoa obrazovanja - od predškolskog do akademskog, svi kriterijumi pooštreni, da bi kvalitet obrazovanja bio presudan. Kao primer za to je naveo da nijedan privatni fakultet nije dobio akreditaciju poslednje tri godine.

Šarčević je na 19. Ekonomskom samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Srbije najavio obavezan obuhvat dece od tri do šest godina predškolskim obrazovanjem, kao i bitne promene nastave i načina učenja u osnovnom obrazovanju, uz primenu stečenih znanja što se pokazuje na PISA testovima.

Šarčević je dodao da u reformi učestvuje i nastavni kadar, pa tako svake godine više od 20.000 nastavnika prolazi obuke, što uključuje i digitalne obuke.

Naveo je da je ove godine zaokružen ciklus opremanja 10.000 ditalnih učionica, da su uvedeni digitalni udžbenici.

Podsetio je i da je srednje obrazovanje je u drugoj godini primene reforme koja podrazumeva uvođenje dodatnih, posebnih programa za nadarene iz prirodnih nauka, ali i izbornih paketa programa u gimanzijama.

Uvodi se i državna matura na srednjoškolskom nivou.

Iduće godine se očekuje i uvođenje platnih razreda za nastavno osoblje, rekao je ministar.

Šarčević je rekao i da je usvojen i Zakon o dualnim studijama, kao i da se godinu dana radi na strategiji obrazovanja i nauke do 2030. godine i najavio da se radi i na novom zakonu o visokom obrazovanju.

Ocenio je i da su u oblasti nauke napravljeni najveći pomaci, podsećajuči da je usvojen Zakon o Fondu za nauku, da se grade naučno-tehnološki parkovi i startap centri.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.