Mini Startap akademija u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mini Startap akademija u Vršcu

U Startit Centru Vršac održava se dvodnevna Mini Startap Akademija, čiji je program namenjen svima koje interesuje preduzetništvo i koji žele u tome da se oprobaju. Nastala je iz velike Startap akademije koja traje tri meseca, u pokušaju i želji da iskru preduzetništva približi i ljudima u manjim sredinama, koji imaju ideje za nove proizvode. Pored predavanja, biće održano i nekoliko praktičnih radionica, a predavač je Vladimir Trkulja, suosnivač Startita.

Polaznici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove Mini startap akademije došli su sa različitim idejama, ali su im svima neophodna dodatna znanja kako bi ih zaista sproveli u delo.

"Neka moja ideja je vezana za računarske mreže komunikacije i IOT, i neki proizvod koji bismo razmatrali na ovoj akademiji je upravljanje senzorskim mrežama iz CLOUD-a. To je neko tehničko rešenje koje mene zanima, i hteo bih da vidim kako bi tako nešto moglo da se realizuje", kaže Velimir Radlovački.

Filip Miličić, iz Školskog centra Nikola Tesla, kao predstavnik đačke kompanije Ekokom napominje: "Naša ideja je organsko đubrivo od komine grožka, eko kom, mi smo se sa tom idejom plasirali na republičko takmičenje Dostignića mladih i osvojili treće mesto, ali još moramo dosta toga da naučimo, da bismo zaista krenuli u osnivanje kompanije."

Tokom dva dana učesnici će proći osnovna znanja na koja se fokusira Startap Akademija – alate poput Lean Canvasa, koncept Lean Startapa i MVP-a, ispravne tehnike intervjuisanja prospektivnih mušterija, kao i osnovne modele finansiranja i najbolje načine na koje mogu dobiti sredstva od investitora.

„Mi se posebno fokusiramo na to da ih na neki način izazovemo, odnosno da dovedemo u pitanje njihjovu početnu ideju, i vratimo ih korak-dva unazad. Želimo da ih motivišemo da razgovaraju sa svojim potencijalnim klijentima i kupcima, kako bi validirali poterbu za proizvodom koji žele da prave", objašnjava predavač na akademiji i suosnivač Startita, Vladimir Trkulja.

Ideje Vrščana ne razlikuju se mnogo od onih u drugim sredinama, i pretežno su fokusirane na poljoprivredu i proizvodnju, objašnjava Trkulja, što je dobra stvar:

„Mislim da je to dobra polazna tačka jer ako pogledamo industrije koje će verovatno doprineti boljitku ove zemlje, mislim da su poljoprivreda i IT veoma visoko na toj grani, i stvari koje se izvoze, i stvari koje u budućnosti mogu da postanu mnogo lukrativniji izvozni proizvodi", ističe Trkulja.

Kako kaže, danas je postalo popularno imati startap, ali u realnosti jako mali broj ljudi stigne dalje od same ideje. Zato je cilj organizacija koje se bave IT-jem i države da omoguće talentovanim ljudima sa dobrim idejama, da dođu do onih koji razmišljaju na sličan način i formiraju timove, ali pre svega da ih povežu sa ljudima koji im mogu u mentorskom smislu pomoći da svoje ideje artikulišu i izvedu ih na pravi put građenja proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.