Minhenska konferencija okupiće 35 šefova država i vlada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 14:45

Minhenska konferencija okupiće 35 šefova država i vlada

Ovogodišnja Minhenska bezbednosna konferencija okupiće oko 35 šefova država i vlada sredinom februara u glavnom gradu nemačke pokrajine Bavarske.

Nakon što je prošle godine konferencija održana virtuelno zbog pandemije, ovde godine će ponovo biti okupljanja delegacija u hotelu „Bajrišer hof“ u Minhenu.

Konferencija koja je postala najvažniji bezbednosni skup Evrope održaće se od 18. do 20. februara, saopštili su organizatori.

Ovogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferencija vraća se svojim tradicionalnim formatima, ali uz manje gostiju i medija.

„Naš svet je u opasnosti. Tradicionalna sigurnost se raspada, a pretnje i ranjivosti rastu, te se napada red koji je zasnovan na pravilima. Potreba za dijalogom nikada nije bila veća“, poručuje predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger.

Pošto je situacija oko Ukrajine trenutno u fokusu međunarodne zajednice organizatori se nadaju da će poziv na učešće konferencije u Minhenu prihvatiti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema Išingeru, na 58. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji učestvovaće nemački kancelar Olaf Šolc, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Takođe se nada da će svoje učešće potvrditi potpredsednica SAD Kamala Heris, dok je svoje učešće lično, ili virtalno već najavio šef kineske diplomatije Vang Jo.

Među oko 100 ministara koji će učestvovati na konferenciji biće ministri odbrane Nemačke i Francuske, ali i Velike Britanije.

Inače, nakon 14 godina provedenih na čelu Minhenske bezbednosne konferencije Išinger se povlači i od iduće godine ovu organizaciju vodiće Kristof Hojzgen, nekadašnji savetnik za spoljnu i bezbednosnu politiku ranije nemačke kancelarke Angele Merkel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.