Minhen: Na časove srpskog jezika i po snegu

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2019, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minhen: Na časove srpskog jezika i po snegu

Posle obilnih snežnih padavina u Bavarskoj, u nižim predelima i gradovima padala je kiša koja je otopila znatan deo debelog snežnog pokrivača. Sada se strahuje od prevelike vodene mase, a meteorolozi najavljuju novi talas snežnih padavina sve do sredine sedmice što znači da će sa snegom biti još borbe. U Minhenu je sve do petka bilo problema u čišćenju snega, iako se radilo skoro dan-noć.

U gradskom delu nije bilo prekida u školskoj nastavi, jer su ulice i prostori >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << oko škola redovno čišćeni. Tatjana Hot nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku, koja radi sa pet grupa naše dece u Minhenu kaže da nije bilo prekida nastave.

- Za dalje ćemo se dogovarati sa koordinatorima i kolegama nastave na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu i Nemačkoj. Ako nemačke školske vlasti donesu odluku o prekidu redovne nastave u nemačkim školama, to automatski važi i za dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

Branko Đukić radi kao domar u školi "St. Volfgang" u Landshutu u kojoj nastavu pohađa oko 500 učenika.

- Iako je bilo mnogo snega, zahvaljujući dobroj organizaciji u gradu, raščišćene su sve glavne ulice pa nije bilo mnogo problema u saobraćaju. Ja sam sa čišćenjem snega oko škole počinjao u 4.30 ujutru da bi do dolaska dece u školu sve bilo u redu. Problem su mi bile velike količine snega u školskom dvorištu koje je trebalo takođe očistiti - kaže Đukić.

U Rozenhajmu koji je bliži Alpima, snega je takođe bilo "preko glave". Nada Radojčić radi u nemačkoj školi i kaže da je u gradu bilo dosta problema u saobraćaju.

- Autobusi jedno vreme nisu vozili pa je bilo otežano ili nemoguće deci iz prigradskih delova da dođu u školu. U najgorem periodu, u školu koja ima 400 učenika, jedan dan je došlo svega 14 dece, a u školi su bili nastavnici da pomognu deci koja nekako stignu do škole. Na svu sreću, bez većih smetnji su funkcionisale železničke linije. Moj suprug je autom putovao u Alteting na posao gde normalno stiže za pedesetak minuta a kada je pao sneg trebalo mu je više od dva sata. Situacija se znatno popravila kada je počela da pada kiša i topi sneg - kaže Nada Radojčić.

Ona dodaje da su sportske dvorane u Rozenhajmu bile zatvorene jer je debeo sloj teškog snega na krovovima bio ozbiljna opasnost. Na svu sreću, nije se ništa dramatično dogodilo.

Osim u školi Branko Đukić je bitku sa snegom vodio na još nekoliko mesta.

- Svaki dan sam čistio skoro kilometar ulica i prilaznih puteva i kasnije posipao so. Kada je kiša počela da pada, onda je već bilo sve mnogo lakše - dodaje Branko koji strahuje da bi novi talas snežnih padavina, koji se najavljuje, mogao da donese nove nevolje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.