Izvor: B92, 10.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minhen: Ivanov upozorio na presedan

Minhen -- Sergej Ivanov rekao da bi davanje nezavisnosti Kosovu bilo "otvaranje Pandorine kutije koje bi stvorilo užasan problem".

"Ukoliko Evropska unija prizna Kosovo, treba da prizna i Severni Kipar. To će stvoriti ozbiljan problem", rekao je potpredsednik ruske vlade Ivanov poslednjeg dana 44. konferencije o bezbednosti u Minhenu, prenela je ruska državna novinska agencija Itar-Tas. Dragan Šutanovac ukazao na neophodnost nastavka pregovora.

Prema Ivanovu, Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ne protivi proglašenju nezavisnosti Kosova "zato što tvrdoglavo podržava Srbe".

"Ne, mi nismo više prosrpski od samih Srba. Srbi treba da se dogovore sa Albancima", rekao je Ivanov, dodajući da Rusija želi da ostane na polju međunarodnog prava i da se ne stvara presedan.

"NATO se neće baviti statusom, već bezbednošću"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas u Minhenu da je tokom niza razgovora sa učesnicima Konferencije o bezbednosti ukazao na neophodnost nastavka pregovora o budućem statusu Kosova.

Šutanovac je u izjavi novinarima pre početka poslednjeg dana rada konferencije rekao da je od visokih zvaničnika Kfora i NATO, kao i predstavnika Evropske unije Havijera Solane zatražio da mu ponovo garantuju da će osigurati bezbednost i sigurnost na Kosovu.

On je rekao da je dobio uveravanja da se NATO neće baviti statusnim pitanjima pokrajine već će i ubuduće biti angažovan na očuvanju tamošnjeg mira i bezbednosti.

U susretima sa predstavnicima EU, kako je naveo, niko nije pominjao datume kada će misija Unije biti poslata na Kosovo i kada će kosovski Albanci proglasiti jednostranu nezavisnost.

Šutanovac je razgovarao i sa ministrom odbrane Holandije Ejmertom van Midelkupom, kome je preneo da niko u Beogradu ne može da zna tačan datum kada će biti završena saradnja Srbije sa Tribunalom u Hagu.

Šutanovac je u delegaciji Srbije koju na konferenciji u Minhenu predvodi predsednik Boris Tadić, a u kojoj je, takođe, i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Tadić je u petak pozvao na nastavak pregovora o Kosovu jer su, kako je rekao, pregovori jedini način rešavanja nesuglasica u Evropi u 21. veku i poručio da oni moraju da traju "sve dok sve strane ne budu zadovoljne".

Na 44. međunarodnoj konferenciji o bezbednosti se okupilo oko 350 učesnika - šefova država i vlada, ministara i eksperata za pitanje vojske i bezbednosti.

Rupel: EU da preuzme odgovornost za Kosovo

"Dok mi budemo predsedavali Unijom, a možda i tokom mandata sledećeg predsedavajućeg Francuske, trebalo bi da tu oblast pokrijemo evropskim sporazumima, bilo sporazumima o pridruživanju i stabilizaciji, bilo davanjem statusa kandidata za članstvo, bilo otpočinjanjem pregovora o statusu", izjavio je u Minhenu ministar inostranih poslova Slovenije Dimitrij Rupel.

Rupel je, međutim, rekao da bi pre toga trebalo da bude rešena "jugoslovenska kriza, što znači da EU uputi suštinske pozive Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Albaniji i da preuzme odgovornost za Kosovo".

Rupel je na konferenciji istakao i značaj toga da Srbija potpiše politički sporazum sa EU i dodao da EU podržava evropsku usmerenost politike u Srbiji, prenose slovenački mediji.

"Ono što nam je potrebno je obrazloženje izazova i dostignuća demokratskih snaga, promocija intelektualnih kapaciteta Srbije", rekao je Rupel.

Povodom eksplozije bombe, u petak, pred Merkatorom u Beogradu, Rupel je izrazio zabrinutost i istakao da je Srbija ta koja je odgovorna za bezbednost svojih građana i njihove imovine.

"Odgovorna je i za sprovođenje zakona i kažnjavanje onih, koji ih krše", rekao je slovenački ministar.

Rusija za novi sporazum o naoružanju

Prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov je rekao da Rusija i SAD treba da predvode razgovore o novom sporazumu o naoružanju. On je kazao da će Rusija braniti nacionalne interese, ali da ne želi direktno sukobljavanje sa protivnicima.

Ivanov je na konferenciji o bezbednosti rekao da Moskva želi da "zauzme odgovarajuće mesto u svetskoj politici".

"Ne nameravamo da taj zahtev ispunimo uspostavljanjem vojnih blokova ili učešćem u otvorenom sukobljavanju sa našim protivnicima", dodao je Ivanov na konferenciji na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin prošle godine optužio SAD za pokretanje trke u naoružanju.

Govoreći o kontroli i smanjenju nuklearnog naoružanja, Ivanov je rekao da je vreme da se postojeći sporazum o ograničenju naoružanja SALT1 zameni novim sporazumom.

Prema njegovoj oceni, Rusija i SAD moraju da u toj oblasti predvode razgovore o novom sporazumu.

Američki sekretar odbrane Robert Gejts prethodno je upozorio da bi neuspeh borbe protiv talibana u Avganistanu predstavljao direktnu pretnju bezbednosti Evropljana, ali i da je zbog toga ugrožen opstanak NATO.

"Ne smemo postati savez onih koji su spremni da se bore i onih koji na to nisu spremni. Takav razvoj sa svim posledicama po zajedničku bezbednost uništio bi alijansu", rekao je Gejts.

SAD već duže vreme nastoje da ubede ključne evropske saveznike poput Nemačke, Francuske, Italije, Španije i Turske da pošalju još vojnika na jug Avganistana gde traju borbe sa talibanima.

Gejts je takođe rekao da iako gotovo sve evropske vlade shvataju značaj misije u Avganistanu, i dalje je mala podrška javnosti toj misiji. On se zato "direktno" obratio narodima Evrope rečima upozorenja da je "pretnja islamskog ekstremizma realna i da ona neće nestati".

Američki zvaničnik je zato podsetio na terorističke napade iz 2004. u Madridu kada je poginula 191 osoba i u Londonu gde je poginulo 56 osoba, a više od 700 ranjeno, kao i na više manjih napada u Istanbulu, Amsterdamu, Parizu i Glazgovu.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Havijer Solana je u Minhenu priznao Rusiji ključnu ulogu u suzbijanju konflikata širom sveta i, istovremeno, pozvao Moksvu na dalju izgradnju pravne države.

Solana je kazao da je Rusija pod predsednikom Vladimirom Putinom ponovo postala jaka, ocenivši da to može da deluje stabilizujuće i za Evropu.

''Još uvek postoji nepoverenje na obe strane, ali smo mi, verovatno, došli na prekretnicu'', rekao je Solana.

Pariz: Šizofren stav SAD

Francuski ministar odbrane Erve Mori je na konferenciji u Minhenu optužio SAD za "šizofren" odnos prema evropskoj bezbednosti i odbijanje francuskog zalaganja za jačanje bezbedonosne uloge EU.

"To je vrsta šizofrenije", rekao je Mori, kao i da SAD francuska zalaganja za uspostavljanje evropskih bezbedonosnih snaga gledaju kao dupliranje i pretnju jedinstvu NATO.

"Treba nam jaka Evropa, treba nam i jak savez", rekao je francuski ministar, koji je kritikovao i evropske države saveznice, jer smanjuju svoje odbrambene budžete oslanjajući se na američku zaštitu, umesto da jačaju evropsku odbrambenu snagu.

"Evropa ne preuzima dovoljno odgovornosti, već prosto pada u zavisnost", rekao je Mori, dodavši da evropske države moraju da preuzmu svoj deo tereta.

"To će im uspeti samo ako prerastu svoje dečije stanje, u kom su sada", rekao je francuski ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.