Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mineralna voda iz bunara

Mineralna voda iz bunara

KRAGUJEVAC - Na 12. kilometru magistralnog puta Kragujevac-Kraljevo, na izlazu iz sela Dragobraća, nalazi se česma iz čije slavine teče kristalno čista voda za piće. Visok kvalitet te vode potvrdile su analize u institutima za zaštitu zdravlja u Kragujevcu i Nišu, kao i u laboratoriji Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. To je i glavni razlog što Kragujevčani čekaju u redovima da u balonima, kanisterima i flašama natoče 'dar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << božji'.

xVoda dopire sa 62 metra dubine i najvećim delom prolazi kroz sedimentne stene. Otkrio ju je meštanin Milan Stanković kopajući bunar na svom posedu za ribnjak u kome već pet godina uzgaja nekoliko vrsta ribe. Dobila je ime 'oaza', i zbog visokog sadržaja kalcijuma i magnezijuma, ubraja se u prirodno mineralne vode. Može da se konzumira u neograničenim količinama i već se koristi u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, deformiteta kostiju kod dece, osteoporoze kod starijih osoba, u lečenju alergija, insuficijencije bubrega, dijabetes. Gradnju česme i prilaznog puta pomogla je MZ Dragobraća.

- Za 'oazu' sam čuo pre godinu dana, i od tada je upotrebljavamo za piće i kuvanje. Otkako je pijem, više me ne muči čir na želucu. Piju je i moja dva sina, jer je kvalitetnija od bilo koje naše planinske - kaže Srđan Milivojević iz Bagremara, koji dva puta nedeljno dolazi kolima po česmovaču.

Momir Marić iz Goločela u dvorištu ima izvor, a priključen je i na gradski vodovod. On i ukućani piju samo 'oazu' jer je bakteriološki i hemijski potpuno ispravna. Marić smatra da može da nosi epitet univerzalnog eliksira života, mladosti i zdravlja. Kaže da su istraživanja koja su daleke 1934. godine obavili Nemci pokazala bogatstvo podzemne vode na tom terenu.

Starina Života Petronijević iz Kragujevca veli da po vodu dolazi svaki drugi dan, autobusom. Jedan kanister je za njega, drugi za sina.

- Pre dve godine strefio me šlog. Dugo nisam mogao da pomeram desnu ruku i nogu. Otkako koristim 'oazu', hodam bez štapa i više ne osećam bol - priča u dahu Petronijević i dodaje da ova voda može da stoji u posudi i mesec dana a da ne promeni ukus i miris. Za piće je koristi čitav kvart u Kragujevcu u kome stanuje, a po nju u Dragobraću dolaze i ljudi iz Beograda, Čačka, Kraljeva, Užica, Ivanjice, Raške, Novog Pazara, Kruševca, Niša, Zaječara, Smedereva...

Milan Stanković na svom imanju gradi fabriku vode sa punionicom po evropskim standardima. Tako će 'oaza' u plastičnim flašama uskoro moći da se kupuje u prodavnicama u Kragujevcu i okolnim gradovima.

Arsenije Lukić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.