Mineapolis povukao drastičan potez da spreči nerede - da li će se građani povinovati?

Izvor: B92, 30.Maj.2020, 00:01

Mineapolis povukao drastičan potez da spreči nerede - da li će se građani povinovati?

Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej saopštio je danas da će u tom gradu ovog vikenda biti na snazi obavezan noćni policijski čas.

Odlučeno je nakon što su tri dana zaredom održavani protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji su postali nasilni.

Kako navodi AP, policijski čas počeće večeras u 20 časova po lokalnom vremenu i trajati do subote u šest sati ujutru, a potom će opet biti na snazi od subote u 20 časova do nedelje u šest ujutru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Frej je rekao da za vreme trajanja policjskog časa niko ne sme da se pojavljuje u javnosti, osim osoba koje su zadužene za hitne situacije ili ljudi kojima trega zdravstvena pomoć, koji beže od neke opasnosti ili su beskućnici.

U slučaju kršenja mera, preti kazna od 1.000 američkih dolara i zatvorska kazna u trajanju od 90 dana.

U Mineapolisu je uvedeno vanredno stanje, a na ulice su izašli pripadnici Nacionalne garde SAD, nakon sukoba demonstranata sa policijom povodom nasilne smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske intervencije.

Protesti u Menapolisu traju već tri dana, a mediji izveštavaju da su demonstranti noćas nasilno zauzeli policijsku stanicu u kojoj su radili policajci koji se sumnjiče za nasilnu smrt Flojda i zapalili je.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca belca kako kleči na vratu osumnjičenogm muškarca - crnca, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.