Izvor: B92, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milutinović i ostali: Odbrana

Hag -- Odbrana bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i pet kooptuženih za zločine na Kosovu 1999. počeće 6. avgusta.

Odbrana treba da bude okončana do marta iduće godine, rečeno je na današnjoj raspravi u Hagu. S Milutinovićem, za progon albanskih civila sa Kosova u prvih šest meseci 1999, optuženi su tadašnji potpredsednik Vlade Jugoslavije Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kako su najavili njihovi branioci, Ojdanić i Pavković svedočiće pred Tribunalom u svoju odbranu.

Sudsko veće Ijana Bonomija će 6. avgusta, prema planu, saslušati kratku uvodnu reč Milutinovićevih advokata, a zatim i iskaz prvog svedoka Milutinovićeve odbrane, bivšeg potpredsednika Vlade Srbije, profesora ustavnog prava Ratka Markovića.

Milutinovićev branilac Slobodan Zečević napomenuo je da Marković možda neće moći da dođe u Hag u zakazano vreme zbog bolesti. Odbrana bivšeg predsednika Srbije imaće samo tri svedoka, precizirao je Zečević.

Šainovićev advokat Vladimir Petrović naznačio je da će pred sud kao svedoke odbrane izvesti "bivše i sadašnje visoko pozicionirane državne službenike".

Odbrana Šainovića namerava da kao svedoka pozove i generala Aleksandra Vasiljevića, koji je tokom rata na Kosovu bio zamenik šefa Vojne obaveštajne službe, iako je on prethodno bio svedok optužbe, kaže Petrović.

Prema rečima branioca generala Pavkovića, Aleksandra Aleksića, u Pavkovićevu odbranu iskaz pred Tribunalom daće 14 svedoka i svi su, uz nekoliko izuzetaka, u kritično vreme 1999. bili u komandi Druge armije Vojske Jugoslavije, a kojom je Pavković zapovedao.

Branioci Lazarevića i Lukića zatražili su od sudskog veća po tri meseca za izvođenje svojih dokaza. Među svedocima odbrane Lukića biće i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i komandant Posebnih jedinica policije, general Obrad Stevanović, najavio je Lukićev branilac Dejan Ivetić.

Prema njegovim rečima, odbrana planira da kao svedoke dovede i šest komandanata četa Posebne jedinice policije koje su delovale na Kosovu 1999.

Branioci su tokom rasprave pomenuli da će svedočiti i general Božidar Delić, ali nisu precizirali u čiju odbranu. U sudnici je rečeno i da će u korist dva optužena iskaz dati svedok Muharem Ibraj.

Suđenje Milutinoviću i ostalima počelo je u julu prošle godine, a tužioci su dokazni postupak završili početkom maja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.