Milovanović: Muče me u zatvoru

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovanović: Muče me u zatvoru

Beograd -- Specijalni sud odbio zahtev Željka Milovanovića da mu se, zbog tretmana pod kojim je nakon pokušaja bekstva iz zatvora, odloži suđenje za ubistvo Ive Pukanića.

Na suđenju, koje je zbog posebnih mera bezbednosti, održano u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, Milovanović je naveo da nije spreman da iznese odbranu, jer mu je uskraćena komunikacija sa advokatom i prekršena sva prava, prenosi "Danas".

Naveo je da je dva i po meseca u istoj odeći koja nijednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije oprana, da "smrdi kao da je iz kontejnera", da je u potpunosti odsečen od sveta i da ne zna koji je dan i datum, te da mu je oduzeta sva lična imovina u zatvoru u vrednosti od 300 do 400 evra.

Dodao je i da nije došao na sud neobrijan "zato što tako voli", već zato što su mu oduzeti svi žileti.

"Ja možda jesam uradio to što nije u redu, taj pokušaj bekstva. To je bio moj način da dokažem svoje, kao što i vi ovde dokazujete svoje. Bilo je to toliko bezbedno i bezbolno da nikome nije falila ni dlaka s glave. Trebalo bi da mi budu zahvalni, zato što sam na neki način ukazao na propuste u obezbeđenju. Šta bi bilo da je izašlo napolje deset šiptarskih terorista iz zatvora i pobilo čuvare, imali biste 15 grobova u Beogradu”, rekao je Milovanović.

Traže odštetu od 43,5 miliona dinara

Članovi porodice ubijenog Nike Franjića - Cecilija Jazmina, Nikola Dominik i Magda podneli su sudu u Beogradu odštetni zahtev od 43.569.000 dinara, dok porodica Ive Pukanića nije to učinila. Sudija Vladimir Vučinić zatražio je od Županijskog suda u Zagrebu da dostavi prvostepenu i presudu Vrhovnog suda u procesu zagrebačkom delu Jocićeve grupe.

On je ispričao i da je posle neuspelog pokušaja bekstva 7. februara, u vreme ekstremnih hladnoća ostavljen u ćeliji bez ijednog ćebeta i bez stakla na prozorima. Temperatura spolja bila je, kako je rekao, koliko i napolju, do minus 15 stepeni.

"Sve što je moglo da mi se zabrani je zabranjeno, mnogo lošeg mi je učinjeno od strane određenih ljudi i od upravnika zatvora. Prema meni se postupalo nedemokratski i kao u kamenom dobu. Bio je to pokušaj ubistva, koji ne znam kako sam preživeo”, rekao je Milovanović.

Advokat Miroslav Perković naveo je i da su apsolutno nadzirani svi razgovori koje Milovanović ima sa svojim advokatom Dušanom Mašićem, i to i video i audio, kao i da branjeniku nije dozvoljeno da koristi pribor za pisanje.

”Omogućite poverljivu komunikaciju branjenika i branioca makar u staklenom kavezu", kazao je on, a prenosi "Danas”.

Na početku iskaza predsedavajući veća sudija Vladimir Vučinić zatražio je da se Milovanoviću skinu lisice i lanci sa nogu, i naložio da tako ostane tokom suđenja.

Sudija Vučinić je obrazložio odbijanje zahteva Milovanovića i njegovog advokata Perkovića, time što je Specijalni sud nenadležan za uslove pritvora, koji su u nadležnosti Višeg suda u Beogradu.

Dodao je i da jučerašnje suđenje, iako kreće iz početka zbog promene člana sudskog veća, praktično traje od 2010. te da je Milovanović imao dovoljno vremena da se pripremi za odbranu.

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, prvooptuženi u ovom procesu za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, ponovo se juče izjasnio da nije kriv. Isto je učinio i treći okrivljeni Milenko Kuzmanović.

Jocić se tereti da je za račun neidentifikovanog naručioca koji mu je isplatio najmanje milion i po evra, organizovao grupu koje je oktobra 2008. postavljanjem eksploziva na parkingu usmrtila Pukanića i Franića u Zagrebu. Milovanović se tereti da je dovezao moped sa eksplozivom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.