Izvor: B92, 03.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Milošević više ne sabotira"

Njujork -- Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević je na početku naizgled bio odlučan da sabotira svoj proces pred Haškim tribunalom, ali nakon godinu dana, koliko već traje suđenje, uglavnom su iščezla strahovanja da bi on svoj proces mogao da pretvori u ismevanje međunarodne pravde, ocenjuje u ponedeljak "Njujork tajms".

List navodi da se Milošević, prvi evropski lider koji se tereti za genocid, u većini slučajeva u sudnici pojavljuje u elegantnom odelu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvara kožnu aktovku i udubljuje se u ulogu sopstvenog branioca. Zlovolja i drskost su i dalje prisutni, ocenjuje list, ali je Milošević postepeno postao učtiviji i kooperativniji. Sudski zvaničnici su s olakšanjem primetili da je bivši predsednik SRJ pomogao u davanju legitimiteta suđenju samim tim što mu se u potpunosti posvetio.

Pošto se sve više nazire mogućnost za organizovanje suđenja za ratne zločine iračkim zvaničnicima, stručnjaci ocenjuju da bi suđenje Miloševiću, iako se još ne privodi kraju, moglo da predstavlja test i da se nametne kao naslednik Nirnberških procesa. Američki zvaničnici, međutim, izjavljuju da za iračke zvaničnike žele brže, preciznije i jeftinije procedure nego one u Haškom sudu, koji je osnovan za procesuiranje zločina tokom ratova na Balkanu 1990-ih godina, u kojima je ubijeno 200.000 ljudi.

Oni koji kritikuju Međunarodni tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, pa čak i oni koji preziru Miloševića, ocenjuju da je sud samo još jedno političko sredstvo Zapada. Mnogi Srbi, piše "Njujork tajms", i dalje vide Haški tribunal kao pozornicu za maltretiranje Srbije. Ipak, sve je više mišljenja da je ophodjenje prema Miloševiću u sudnici pravedno.

"Budući (optuženi) lideri, čak i Sadam Husein, možda neće dobiti toliko slobode i vremena", kazao je londonski advokat Džefri Robertson, koji je nedavno izabran za šefa novog specijalnog suda za ratne zločine počinjene u Sijera Leoneu. "Ekipa je skupa, suđenje sporo, ali to je cena koja se plaća za suđenje od takvog istorijskog značaja", rekao je on a prenosi "Njujork tajms".

"Njujork tajms" piše da, iako je sada smireniji, Milošević se i dalje prema sudu odnosi s prezirom, tužioce naziva "suprotnom stranom", a glavnog sudiju Ričarda Meja oslovljava sa "gospodine Mej". Svestan da se suđenje uživo prenosi na televiziji u Srbiji, Milošević ponavlja svoje argumente da je bio mirotvorac, a ne krivac; da su Srbi žrtve međunarodne zavere da se uništi Jugoslavija; da, bilo je strašnog krvoprolića, ali Srbija nije želela rat; ne, nije znao za zločine, nikada nije bio umešan u svakodnevne vojne odluke. Milošević je, međutim, nedavno izmenio pristup, možda zato što su protiv njega počeli da svedoče mnogi Srbi.

"Sa insajderima, on postaje koncentrisaniji, i sve je bolji u unakrsnom ispitivanju", ocenila je Džudit Armata, advokatica koja suđenje prati za Koaliciju za međunarodnu pravdu. Milošević "više ne pokušava da pravi lakrdiju od suđenja sa njegovim predstavama". Tužioci su uvereni da imaju dovoljno dokaza da dokažu optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti - ukupno 66 - ali najviše strahuju da za to neće imati dovoljno vremena. Sudije su, naime, odredili 16. maj kao rok, a tada Milošević počinje svoju odbranu. Kako sada izgleda, suđenje će trajati još najmanje godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.