Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević počeo odbranu

Hag -- U Haškom tribunalu utorak je počela odbrana bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

U uvodnoj reči, za koju ima četiri sata, Milošević je rekao da su optužbe protiv njega lažne, ponovio da Tribunal smatra nelegalnim, a zatim je izneo svoje viđenje raspada SFRJ. Odbranu od optužbi za genocid u Bosni i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, Milošević nastavlja u sredu.

Optužbe protiv mene su beskrupulozne laži i manipulacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čiji je cilj prekrajanje istorije, rekao je Milošević: "Sve je postavljeno na glavu, da bi se stvarni nosioci odgovornosti za tragične događaje zaštitili od odgovornosti", kazao je Milošević. Bivši predsednik Srbije ponovio je i da je Haški tribunal nelegalna institucija čiji je jedini cilj prikrivanje grešaka Zapada i opravdavanje zločina: "Ovaj tribunal se ne može uopšte smatrati međunarodnom ustanovom, nego ustanovom NATO-a".

Opširno govoreći o političkoj situaciji i početku sukoba, Milošević je odbacio tezu o takozvanoj velikoj Srbiji. Jugoslavija je planski i nasilno razorena, a zajednička zločinačka namera je postojala, ali ne u Beogradu: "Postojao je kroz udružene snage secesionista, Nemačke i Vatikana, zatim i ostalih zemalja Evropske zajednice i SAD".

Poslednji deo današnje uvodne reči, Milošević je u potpunosti posvetio Kosovu. On je NATO bombardovanje i progon srpskog stanovništva nazvao poslednjom fazom rata protiv Jugoslavije. Administracija Bila Klintona falsifikovala je 1999. sve razloge za agresiju na Jugoslaviju, tvrdi Milošević: "Taj nedavni, kao i raniji pogrom srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, rezultat je, u stvari, udruženog zločinačkog poduhvata, upravo ove institucije sa najmračnijim i najnazadnijim pokretom koga je Evropa iznedrila u novijoj istoriji", kazao je Milošević.

Specijalni izveštač B92 iz Haga, Miloš Milić, kaže da su posmatrači početka drugog dela suđenja i očekivali da Milošević u uvodnoj reči neće ni pokušati da odgovori na ključne teze iz optužnice.

Milošević, čak, nije posvetio gotovo ni minut vremena da detaljnije govori o ratnim zbivanjima u Bosni. Ovakav Miloševićev pristup na početku odbrane, naterao je predsedavajućeg sudiju, Jamajčanina, Patrika Robinsona da ga upozori kako mu je sudsko veće dalo slobodu u načinu na koji će koncipirati svoju uvodnu reč, ali da mora da vodi računa da li je tolika količina istorijskih podataka relevantna, odnosno u vezi sa navodima optužnice. Posmatrači koji su pratili početak druge faze suđenja, smatraju da se Milošević, ipak, donekle bavi navodima optužnice tužilaštva, ali na taj način što sve pokušava da stavi u drugi kontekst, gde istorija ima presudnu ulogu.

U nastavku suđenja, Sudsko veće će sačinjavati predsedavajući sudija Patrik Robinson sa Jamajke, sudija O Gon Kvon iz Južne Koreje i sudija Ian Bonomi iz Škotske, koji je zamenio preminulog sudiju Ričarda Meja. Milošević se poslednji put pred sudijama pojavio 5. jula, kada je optužio sudiju Patrika Robinsona da ga maltretira, zato što je ovaj naložio Miloševićevo dovođenje u sudnicu i pored preporuke lekara da on zbog visokog pritiska miruje.

Milošević je optužen za ratne zločine na Kosovu i u Hrvatskoj i za genocid u Bosni. Suđenje pred Haškim tribunalom počelo je 12. februara 2002. Tužilaštvo je izvelo 298 svedoka u dokaznom postupku koji je, s povremenim prekidima zbog bolesti optuženog, trajao dve godine. Sudsko veće je najavilo da očekuje da kompletna rasprava na suđenju bude završena do oktobra 2005.

Prenos suđenja Miloševiću, kao i do sada, emituje Televizija B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.