Izvor: B92, 22.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Milošević nije hteo komisiju"

Hag -- Svedok izjavio da je Slobodan Milošević odbio predlog o komisiji koja bi ispitala zločine na Kosovu 1999.

Svedok Aleksandar Vasiljević izjavio pred Haškim tribunalom da je u proleće 1999. predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević zanemario predlog vrha VJ o formiranju državne komisije za ispitivanje zločina na Kosovu.

Tadašnji zamenik šefa Uprave Vojske Jugoslavije za bezbednost, general Aleksandar Vasiljević, iskaz daje kao svedok optužbe na suđenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine nad kosovskim Albancima,a to su Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Vasiljević je posvedočio da su na sastanku 17. maja 1999. Ojdanić, Pavković i on obavestili Miloševića o zločinima na Kosovu i predložili mu da formira državnu komisiju koja bi sprovela istragu.

"Pavković i Ojdanić su tražili formiranje zajedničke državne komisije VJ i MUP koja bi utvrdila šta se dogodilo na Kosovu. Milošević je izbegao da govori o tome, zamenio je teze, rekavši da saradnja civilne i vojne službe bezbednosti nije dobra. Izbegao je razgovor o ključnoj stvari, o zločinima, i zanemario je predlog vojske", rekao je svedok.

Prema njegovim rečima, Šainović je na tom sastanku govorio o čišćenju terena, što je podrazumevalo uklanjanje zaostalih terorističkih bandi.

Vasiljević je kazao i da je Milošević, po završetku sastanka, zadržao Šainovića i šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, dok su on, Ojdanić i Pavković otišli. "Mi smo imali utisak da će oni nastaviti raspravu bez nas, što nije bilo u redu", napomenuo je svedok.

Vasiljević je posvedočio i da je u junu 1999. u Prištini Šainović predsedavao sastanku zajedničke komande VJ i MUP-a Srbije, kom je i on prisustvovao. Tokom boravka na Kosovu, sakupio je podatke o 42 incidenta u kojima su pripadnici VJ i MUP-a počinili zločine ili druga krivična dela nad civilnim albanskim stanovništvom. U svim slučajevima pokrenuti su pravosudni postupci, tvrdio je Vasiljević.

Od zločina koji se stavljaju na teret optuženima, Vasiljević je, kako je rekao, imao informacije samo o pronalaženju 143 tela na groblju u selu Izbica, ali nije znao kako su žrtve stradale.

Branilac Ojdanića Tomislav Višnjić pitao je svedoka da li je ikada čuo za plan o proterivanju Albanaca sa Kosova, koji su, po optužnici, sprovodili politički, vojni i policijskih vrh Srbije i SRJ. Vasiljević je odgovorio da takav plan nije postojao i da nikada nije pominjan na sastancima oficira VJ kojima je on prisustvovao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.