Izvor: B92, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević može da vodi odbranu

Hag -- Apelaciono veće Tribunala vratilo je Slobodanu Miloševiću pravo da vodi svoju odbranu.

Veće je potvrdilo i odluku o nametanju branioca bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. To praktično znači da Milošević ima pravo da vodi odbranu, odlučuje koje će svedoke izvesti i ispituje ih pre postavljenog branioca. Prema odluci Veća, dodeljeni branilac preuzimaće vođenje odbrane i ispitivanje svedoka samo ako i kada Milošević zbog bolesti ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude u mogućnosti da to radi.

Veće predsedavajućeg Teodora Merona, koji je i predsednik Tribunala, tako je delimično usvojilo žalbu koju su, u Miloševićevo ime, krajem septembra podneli britanski advokati Stiven Kej i Džilijan Higins, dodeljeni branioci.

Prve ocene odluke Apelacionog veća Haškog tribunala govore da je napravljen kompromis. Novinar B92 koji prati suđenje u Hagu Miloš Milić, navodi da su protekla dva meseca pokazala da suđenje nije moglo biti nastavljeno u tom smeru: "Mislim da je Žalbeno veće Haškog tribunala napravilo otvoreni kompromis, koji je vidljiv makar utoliko što se, praktično, izlazi u susret Miloševićevim zahtevima. Kada je on u pitanju, mislim da njega neće preterano interesovati forma, koja i dalje govori da on ima dodeljenog branioca, samo je promenjen redosled načina ispitivanja. Mislim da će on ovo prihvatiti, a da žalbeno veće nije, iako je to možda htelo, želelo da podrži odluku Raspravnog veća, kojom se situacija na suđenju na početku septembra u potpunosti promenila", kaže Milić.

Ova odluka jeste pomak na bolje, jer predstavlja delimično uvažavanje Miloševićevih prava, kaže za B92 njegov pravni savetnik Zdenko Tomanović. On, međutim, ističe da je nejasno kako sud zamišlja da suđenje bude vođeno bez Miloševića, kao i da se ne zna ko će biti branioci u procesu s obzirom da su se britanci Kej i Higins povukli. Tomanović kaže da je Miloševićevom timu sada potrebno jedno vreme da ogranizuje odbranu pa ne isključuje mogućnost da proces ne bude nastavljen 9. novembra.

Pravni savetnik Slobodana Miloševića, Dragoslav Ognjanović, ne skriva zadovoljstvo današnjom odlukom Apelacionog veća. "To je očekujuća i jedino ispravna odluka, koja je mogla da bude donesena", rekao je Ognjanović agenciji Srna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.