Izvor: Blic, 15.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević leti u Moskvu, Vlada se klima

Milošević leti u Moskvu, Vlada se klima

Slobodan Milošević će, na insistiranje supruge Mirjane Marković, najverovatnije biti sahranjen u Moskvi i to uz najveće državne počasti, mada to nije zvanično potvrđeno do zaključenja ovog izdanja. Kovčeg sa posmrtnim ostacima Slobodana Miloševića sinoć je iz Instituta za sudsku medicinu privremeno prebačen u mrtvačnicu na aerodromu u Amsterdamu.

Moguće je da već u toku noći telo pokojnika bude prebačeno u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Moskvu gde će sačekati odluku porodice o tome gde će biti obavljena sahrana.

Kasno sinoć i dalje je bilo neizvesno gde će bivši predsednik SRJ biti sahranjen: udovica je odabrala Moskvu kako bi 'Slobodan bio gde i ona', sin Marko je na nagovor advokata Zdenka Tomanovića izabrao Beograd, dok je kćerka Marija insistirala na Lijevoj Rijeci i Crnoj Gori, sa željom da njen otac bude sahranjen pored svog oca Svetozara. Čelnici Socijalističke partije Srbije zalagali su se da se njihov lider sahrani u Beogradu kako bi mu narod priredio dostojanstven veliki ispraćaj.

Iako je Vlada Srbije ispunila svoj deo pogodbe sa socijalistima, a Okružni sud u Beogradu povukao poternicu za Markovićevom, ona je prednost dala Moskvi nezadovoljna odlukom da će joj odmah po dolasku na surčinski aerodrom biti oduzet pasoš. Funkcioner SPS Milutin Mrkonjić rekao je za 'Blic' da je porodica Milošević-Marković jedino želela da se bivši predsednik SRJ kao građanin sahrani u Beogradu, te da je porodica spremna da plati grobno mesto na bilo kom groblju.

- Porodici i Mirjani Marković je bilo važno da mogu da na groblje dolaze kad požele, a ne da svaki put za to traže dozvolu - rekao je Mrkonjić za 'Blic', ističući da se ova vlada nije pokazala.

Potpredsednik SPS Milorad Vučelić ocenio je da za dolazak Markovićeve u Srbiju nisu bili ispunjeni svi uslovi jer joj je ukinuta poternica, ali ne i optužnica, a SPS je od Vlade zahtevao da se protiv nje obustavi krivični postupak.

Plaši se suda

Kako 'Blic' saznaje, Marko Milošević je na nagovor advokata Zdenaka Tomanovića bio spreman da se njegov otac sahrani u Beogradu. Ipak, Miloševićev sin je po dolasku u Hag, gde je sa Instituta za sudsku medicinu preuzeo Miloševićevo telo, promenio mišljenje.

- Oni prete zvanično i nezvanično. Nemamo drugog izbora. Tražio sam dozvolu da moj otac privremeno bude sahranjen u Moskvi. Koliko znam, gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov se složio i to ćemo zatražiti i od ruskih vlasti - rekao je Marko Milošević.

Mira Marković je svojim bliskim prijateljima rekla da Marka instruiraju pojedinci iz Srbije, ali da na njene odluke ne može da utiče niko, ni advokati, ni SPS, ni SRS. Izvor blizak njima kaže za 'Blic' da su pojedini pravni zastupnici uveravali Marka Miloševića da je proces koji se vodi protiv njegove majke u Beogradu potpuno 'tanak' i da nema bojazni da će Mira biti osuđena i da može slobodno da se vrati. Inače, Mira Marković je jako uznemirena zbog najave suđenja 23. marta. Ona traži garancije da i ubuduće protiv nje neće biti vođeni nikakvi sudski procesi.

Marko Milošević avionom 'Aeroflota' doleteo je juče ujutru u Amsterdam, a zatim se automobilom sa ruskim diplomatskim tablicama uputio do Tomanovićevog stana. Pre odlaska u Institut za sudsku medicinu, odakle je preuzeo telo svog oca, Marko se haškom hotelu 'Bel er' sastao sa službenicom Haškog tribunala Evenlin Anoja, koja je tokom suđenja posredovala između suda i Slobodana Miloševića koji nije priznavao Tribunal. Posle šest sati kola su kovčeg sa telom odvezla na amsterdamski aerodrom, a pre toga u pratnji advokata Marko Milošević je napustio Institut za sudsku medicinu.

Avion 'Er Pinka'

Prema informacijama 'Blica', u prepodnevnim časovima juče je sa Aerodroma 'Beograd' iznajmljeni avion kompanije 'Er Pink', odleteo za Moskvu, a odmah zatim za Roterdam. Interesantno je da su se pripadnici MUP i tajnih službi interesovali za krajnje odredište ovog aviona, kao i kada će se avion vratiti u Beograd. Ostaje nejasno da li je planirano da se tim avionom prebaci Miloševićevo telo.

Kako je odmicalo vreme, juče se pojačavala neizvesnost gde će i kada Milošević biti sahranjen, a istovremeno su rasli i zahtevi svih strana koje su učestvovale u pregovorima oko Miloševićeve sahrane.

Iako je Vladi Srbije, kako nezvanično saznajemo, najviše odgovaralo da Milošević bude sahranjen u Moskvi, Koštunica je popustio pred pritiskom socijalista da će oboriti Vladu i dogovorio ukidanje poternice za Mirjanom Marković kako bi ona prisustvovala sahrani.

Ukoliko Milošević bude sahranjen u Srbiji, kovčeg sa telom za odavanje poslednje počasti biće izložen u sedištu SPS na Studentskom trgu u Beogradu. Socijalisti pristaju na ovakav scenario jer im želja da se sanduk izloži u Skupštini SCG neće biti ispunjena. U slučaju da bivši predsednik SRJ bude sahranjen u Moskvi, socijalisti će komemoraciju održati na Trgu Republike. Ekipa Blica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.