Izvor: B92, 02.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević ipak ne ide u Rusiju

Hag, Moskva -- Slobodan Milošević ne bi mogao da izdržava kaznu u Rusiji, kako je to nedavno nagovestio britanski Sandej tajms.

Rusija, naime, nema sporazum potpisan sa Ujedinjenim nacijama o preuzimanju osuđenika, a prema pravilima Haškog tribunala osobe koje taj sud pravosnažno osudi zbog ratnih zločina u na prostoru bivše Jugoslavije mogu izdržavati kaznu u zemljama koje imaju ugovore sa UN. Te ugovore do sada su potpisale Norveška, Finska, Švedska, Danska, Italija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nemačka, Velika Britanija, Španija, Francuska i Austrija.

Zemlje u kojima osuđeni izdržavaju kazne moraju zadovoljiti najviše međunarodne demokratske, pravne i humanitarne standarde. Kada stignu iz Haga, osuđeni prelaze u njihovu nadležnost, ali im bez odluke Tribunala ne može biti umanjena kazna, niti mogu biti pomilovani po domaćim zakonima.

Trenutno kazne izdržava 17 osuđenih pred Haškim tribunalom. Duško Tadić i Dragoljub Kunarac su u Nemačkoj, Drago Josipović, Vladimir Šantić i Darko Mrđa u Španiji, Duško Sikirica i Mitar Vasiljević u Austriji, Radomir Kovač, Zoran Vuković i Dragan Obrenović u Norveškoj, Biljana Plavšić u Švedskoj, Goran Jelisić u Italiji, Hazim Delić i Esad Landžo u Finskoj, Predrag Banović u Francuskoj, Ranko Ćešić u Danskoj i Radislav Krstić u Velikoj Britaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.