Izvor: B92, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Milošević bio za mirno rešenje"

Hag -- Na suđenju Milanu Milutinoviću u Hagu, Ratko Marković kazao da Milošević jeste želeo mirno rešenje krize na Kosovu.

Na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću u Haškom tribunalu, nastavljajući unakrsno ispitivanje, tužilac Tom Hanis sugerisao je da, nasuprot tvrdnji svedoka odbrane Ratka Markovića, Miloševićeva vlast ni pre ni tokom pregovora u Rambujeu nije istinski težila mirnom rešenju na Kosovu.

Hanis se, pri tom, pozvao na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedočenje tadašnjeg šefa Vojnog komiteta NATO-a, nemačkog generala Klausa Naumana, da je Milošević u oktobru 1998. njemu i američkom generalu Vesliju Klarku rekao da će u proleće 1999. rešiti kosovski problem tako što će Albance, kao 1945. u Drenici, sakupiti i streljati.

Marković je naznačio da "ne veruje u istinitost" tvrdnje generala Naumana, napominjući da, čak i da je Milošević tako nešto rekao u privatnom razgovoru, to ne bi bio izraz zvanične politike vlasti.

Odgovarajući na pitanja tužioca o toku pregovora u Rambujeu, u februaru 1999, Marković je ponovio da je delegacija Beograda, čiji je on bio šef, bila spremna da prihvati politički deo predloženog sporazuma, pod uslovom da međunarodna zajednica garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i SRJ, što su Albanci odbijali.

Svedok je potvrdio i da je član delegacije Nikola Šainović odlazio sa konferencije u Beograd na konsultacije sa Miloševićem i drugim zvaničnicima, ali da ga Šainović o rezultatima tih razgovora nije izveštavao, niti je na to bio obavezan.

Tužilac Hanis pitao je Markovića i da li je tačno da je Milutinović, kako je sam izjavio, u to vreme mogao Miloševiću bez posledica da kaže i "neprijatne stvari".

"Ako tako kaže predsednik Milutinović, on sigurno govori istinu. Ja nisam bio na tom nivou prijateljstva i bliskosti da bih to mogao da znam", uzvratio je svedok.

Marković je završio svedočenje, a Milutinovićeva odbrana će kao drugog svedoka odbrane izvesti Životu Ćosića.

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon kosovskih Albanaca 1999, optuženi su tadašnji potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.