Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Oficiri VRS nisu mogli biti i oficiri VJ

Hag -- Optuženi Slobodan Milošević tvrdio je u utroak, na suđenju u Haškom tribunalu, da oficiri Vojske Republike Srpske nisu mogli biti i pripadnici Vojske Jugoslavije, a svedok optužbe B-127 je ostao pri iskazu da su bili, tokom celog rata u BiH. "Vi niste mogli biti oficir Vojske Jugoslavije, nego Vojske Republike Srpske koja je imala svoj Generalštab koji nije bio podređen Generalštabu Vojske Jugoslavije", rekao je Milošević, unakrsno ispitujući svedoka, bivšeg oficira JNA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i VRS u Banjaluci.

"Ja sam do 6. aprila 1992. bio oficir JNA, a posle sam, po svim dokumentima i papirima koje sam imao, bio oficir Vojske Jugoslavije", uzvratio je B-127. Milošević nije negirao tvrdnju svedoka da su oficiri VRS dobijali plate, penzijsko i socijalno osiguranje od 30. kadrovskog centra Generalštaba VJ, više puta insistirajući da je to bila "materijalna pomoć prijateljskoj vojsci", koju su oni stekli kao bivši pripadnici JNA. "Što se tiče svih kategorija koje čine jednog oficira, to je bila jedna vojska. To je rekao i načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, kada je smenjen 1998. godine", odgovorio je svedok.

Na Miloševićevu tvrdnju da je 30. kadrovski centar bio samo "administrativno odeljenje" preko kojeg je išla "materijalna pomoć", B-127 je rekao da je preko centra išlo "ne samo plaćanje, nego i verifikovanje činova oficira VRS i sve ostalo što se odnosi na njihov status", dodajući da sa tim ništa nije imala vlada RS. "Ljudi koji su bili pripadnici 30. kadrovskog centra bili su u BiH od 1992. do 1995, a tamo se vodio rat. To nije bilo lovačko udruženje. Oni su prava na plate i penzije stekli u BiH, a ostvarivali ih u Beogradu", kazao je svedok. Optuženi je ukazao na činjenicu da su oficiri VRS plaćani preko istog centra sve do 2000. godine i rekao da to nije imalo veze s ratom. Svedok B-127 je završio iskaz na suđenju Miloševiću, a Tužilaštvo je zatim izvelo novog zaštićenog svedoka pod pseudonimom B-083. Na početku iskaza, B-083 je potvrdio da je 1991. godine bio službenik Ministarstva odbrane Srbije, dok je ministar bio general Tomislav Simović, a njegov pomoćnik za vojna pitanja Branislav Kuzmanović. Svedok je rekao i da je Vlada Srbije, u novembru 1991, na zatvorenoj sednici raspravljala o izveštaju Ministarstva odbrane o pomoći pruženoj Srbima u Hrvatskoj, koja je te godine iznosila oko 92 miliona nemačkih maraka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.