Izvor: B92, 05.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Maltretirate zatovrenika

Hag -- U ponedeljak je, sa deset minuta zakašnjenja, počeo nastavak suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom.

Bivši predsednik Srbije optužio je predsedavajućeg Sudskog veća u Hagu Patrika Robinsona da je ignorisao jutrošnji stav lekara o njegovom zdravstvenom stanju i da je naredio da bude doveden u sudnicu mimo lekarskog nalaza.

Milošević je izjavio da mu je, u ponedeljak ujutro, izmeren donji krvni pritisak od 125 i da je njegovo zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanje direktan rezultat odbijanja suda da mu dozvoli da se oporavi, što je nazvao fizičkim maltretiranjem. "Ko se to plaši da ja budem u dobrom stanju, kada treba da počne moje pluvreme'? I da li je vama jasno da ste vi svojim merama neposredno i sistematski pogoršali stanje mog zdravlja", pitao je Milošević, koji je trebalo da započne iznošenje svoje odbrane.

Tužilac Džefri Najs zatražio je od sudskog veća da Miloševiću protiv njegove volje nametne branioca. Predloženo je i da Milošević uvodnu reč da u pisanom obliku, pa čak i da se instalira video link u njegovoj ćeliji, kako ne bi morao da dolazi u sudnicu. Milošević je sve ove predloge odbio: "Što se tiče uvodnog izlaganja, na svaki način ću ga podneti lično. Što se tiče video-linka i drugih stvari, to je pominjano i ranije i to ne dolazi u obzir. Ja ću da ispitujem svoje svedoke i ja ću da prisustvujem njihovom unakrsnom ispitivanju ovde, na ovom mestu. A ovo što danas činite je klasičan primer maltretiranja, fizičkog maltretiranja zatvorenika", rekao je Milošević.

Odluku o tome kada će Milošević početi sa iznošenjem svoje odbrane i na koji način, sudsko veće saopštiće naknadno. Predsedavajući sudija Robinson najavio je da će veće "radikalno razmotriti sudski proces" i način na koji će on biti nastavljen imajući u vidu zdravstvene probleme optuženog.

Portparol suda, Džim Lendejl, kaže da će sudsko veće pri donošenju odluka uzeti u obzir stavove i tužilaštva i Miloševića. "U dugu današnje odluke, Sudsko veće će odlučivato o zahtevu Tužilaštva da se optuženom namtne branilac, a već su čuli da je Milošević protiv. Sve vreme oni moraju da vode računa o pravima gospodina Miloševića, i o interesima pravde. Sudsko veće mora da uravnoteži zahteve pre konačne odluke", rekao je Lendejl.

U sudnici je i glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte, a nakon četiri i po meseca pauze, nastavak suđenja bivšem predsedniku Srbije i Jugoslavije prati 106 novinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.