Izvor: B92, 18.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Još 199 svedoka

Hag -- Slobodan Milošević od Haškog tribunala tražio da ispita još 199 svedoka do kraja dokaznog postupka odbrane.

Prema rečima bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije, za ispitivanje tih svedoka bila bi mu potrebna 422 sata. "Od tog broja, 15 će svedočiti o optužnici za Kosovo, 74 o Hrvatskoj i 106 o Bosni i Hercegovini", kaže Milošević i dodao da su na listi i bivši predsednik SAD Bil Klinton, nekadašnji komandant NATO-a Vesli Klark, premijer Velike Britanije Toni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bler i kancelar Nemačke Gerhard Šreder.

Milošević je danas kao svedoka pred sudije izveo Miloša Đošana, još jednog penzionisanog generala Vojske Jugoslavije, koji je za vreme rata na Kosovu bio komandant 52. artiljerijsko-raketne brigade u Đakovici.

Đošan je negirao navode optužnice, koje mu je Milošević citirao, da su VJ i policija Srbije širom Kosova, uključujući i Đakovicu, proterivale albanske civile, granatirajući njihova sela, paleći radnje i sprovodeći sistematsku kampanju nasilja. "Osnovni razlog pokretanja stanovništva bio je strah od NATO bombardovanja, zatim strah da bi mogli biti uhvaćeni u unakrsnu vatru izmedju terorista i snaga policije i VJ, kao i strahovanje od onih koji su ih terali da idu da bi se stvorila slika o humanitarnoj katastrofi. Pokret stanovništva počeo je s NATO bombardovanjem", rekao je svedok Đošan.

Na Miloševićevu sugestiju, Đošan je prikazao mapu NATO napada na ciljeve na Kosovu i potvrdio da se napadnuta mesta u skoro svim kosovskim optštinama poklapaju sa naseljima iz kojih su, prema optužnici, proterivani Albanci.

Grobnica u Batajnici manipulacija

Svedočeći u odbranu Slobodana Miloševića, penzinionisani general Vojske Jugoslavije Miloš Đošan rekao je da na Kosovu 1999. nije bilo ubistava albanskih civila, a da je masovna grobnica u Batajnici "manipulacija".

O ubistvu više desetina Albanaca u selu Meja, koje su po optužnici počinile snage Srbije i SRJ, a leševi su pronađeni u "tajnoj masovnoj grobnici u Batajnici", svedok je rekao: "Ja nemam nikakva saznanja o bilo čemu što bi moglo govoriti o zločinu. Niko mi nikada nije spomenuo tako nešto na referisanju, a moji oficiri su

bili obavezni da me izveste. Ja u to ne verujem, niti se to moglo desiti. Naša policija i vojska to nikada ne bi uradile".

Na pitanje sudije Ijena Bonomija da li to znači da on ne veruje da su iz grobnice u Batajnici iskopani leševi albanskih civila, Đošan je odgovorio da "zna da to nije bila masovna grobnica", da je "neverovatno da bi to neko mogao da uradi, ali da je neko mogao doneti ta tela kasnije" i da je "posle Markala" sve bilo moguće.

Odgovor da "nije imao nikakva saznanja" i da "ne veruje" da se tako nešto desilo, on je dao i na pitanja Miloševića o navodima optužnice o drugim ubistvima Albanaca u Đakovici, uključujući ubistvo 19 žena i dece u noći između 1. i 2. aprila 1999. u jednoj kući u tom gradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.