Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Granatiranje Sarajeva beskorisno i zločinačko

Hag -- Pukovnik irske vojske Kolem Dojl, bivši šef posmatračke misije Evropske zajednice u Sarajevu, izjavio je u utorak svedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću, pred Haškim tribunalom, da mu je bivši predsednik Srbije rekao da je granatiranje Sarajeva bilo "beskorisno i zločinačko", javlja dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić.

Prisećajući se sastanka održanog 16. juna 1992. godine u Beogradu, Dojl je ispričao da je Milošević smatrao da je "Sarajevo muslimanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grad, da bosanski Srbi greše što ga napadaju, te da počinioce treba kazniti. Oni će i biti kažnjeni ukoliko dođu u Srbiju", navodno je izjavio Milošević. Kolem Dojl izjavio je da je na pomenutom razgovoru Milošević tvrdio da se nijedan borac iz Srbije ne bori u Bosni, a da Beograd podržava sve mirovne inicijative EZ-a.

Dojl je rekao da je Radovan Karadžić bio "nesporni lider Srba u Bosni" i da je imao kontrolu nad operacijama srpskih snaga. On je, međutim, izjavio i da bi, kada je o granatiranju Sarajeva reč, "mogao možda da prihvati, mada ne zna tačno, da Karadžić nije imamo kontrolu u tom konkretnom slučaju".

Dojl je izjavio da se, do napada na Sarajevo, JNA nije mešala u međunacionalne sukobe u Bosni, ali da se situacija pogoršavala sa povlačenjem vojske iz Hrvatske, kada se jedan broj oficira i vojnika priključio snagama bosanskih Srba na Palama. Dojl je izjavio da je verovao da je jugoslovenska vojska želela da se "dostojanstveno povuče iz Bosne", što je i učinila, ali se jedan broj oficira i vojnika rodom iz Bosne, kasnije vratio nazad.

Prisećajući se susreta sa liderima bosanskih Srba, Kolem Dojl ispričao je da mu je, u aprilu 1992. godine, Biljana Plavšić rekla da, u slučaju podele Bosne, Srbima treba da pripadne 70-75 odsto teritorije. "Ako bude potrebno da se žrtvuje tri miliona ljudi da bi se to rešilo, možda to treba učiniti", citirao je nekadašnju članicu Predsedništva BiH-a, pukovnik Dojl. Dojl je ispričao i da mu je general Pavle Strugar, optužen pred Tribunalom zbog bombardovanja Dubrovnika, priznao da je, iz odmazde zbog napada na vojsku, pucao na taj grad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.