Milošević: Dijalog je uvek najbolje rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Dijalog je uvek najbolje rešenje

Ambasador Crne Gore u Srbiji, Tarzan Milošević, koji je i ranije službovao u Beogradu, izjavio je da čini i da će činiti sve za maksimalno moguće unapređenje odnosa dveju država, privreda i naroda, a rešenje trenutne situacija izazvane usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, vidi u dijalogu.

Od Srbije i Beograda, kaže, očekuje da prepozna i podrži ne samo njegovo angažovanje nego sve ono pozitivno što, kako kaže, dolazi i od Crne Gore i od crnogorskog naroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U intervjuu za crnogorski portal Mondo, Milošević kaže da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da ono mora da bude u granicama pristojnosti i nije mu, ističe, bilo nimalo prijatno da sluša da neko napada njegovu državu, zvaničnike i dobar deo građana Crne Gore tokom protesta koji su se dešavali ispred zgrade Ambasade, kada je oštećena crnogorska zastava.

"U svim ovim nemilim dešavanjima koja su obeležila period za nama trudio sam se da postupam racionalno, u cilju smirenja situacije i smanjenja tenzija!", naveo je Milošević.

Na zahteve učesnika tih protesta da bude proglašen "personom non grata", Milošević kaže da to pripisuje ostrašćenim reakcijama pojedinaca...

"Ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dve države. Ali sam siguran da se u ovom trenutku diplomatijom moramo služiti da bismo prevazišli eventualne nesporazume i veštinom mudrih zajedničkih odluka doprinositi stabilizaciji situacije..", rekao je.

Zbog svih veza koje postoje između naše dve zemlje, Milošević ističe da je, kako kaže, "naša zajednička obaveza da te veze unapredimo".

Ubeđen je, ističe, a i na tome maksimalno i svakodnevno predano radi, da će odnosi Srbije i Crne Gore uvek ići na bolje, nikad na gore.

"Mi smo svi prolazni, a Crna Gora i Srbija kao samostalne međusobno priznate države su večne, i ja se nadam, biće uvek na istoj strani. Kratki su naši životi, a kamoli političke pozicije spram prošlih i budućih vekova", naveo je crnogorksi diplomata.

Od autoriteta i medija očekuje da spuste tenzije, da, kako kaže, "zajedno promovišemo pozitivne a ne negativne strane naših odnosa".

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, Milošević tvrdi da je on usvojen uz poštovanje svih procedura, te da će o njemu poslednju reč s obzirom na najave onih kojih se sa tim aktom ne slažu, dati Ustavni sud Crne Gore, a u krajnjoj instanci i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Za rešenje trenutne situacije nastale usvajanjem ovog zakona, Milošević veruje da je potrebno prepoznati negativan efekat narativa u vezi sa pomenutim zakonom i da, kako kaže, svi napravimo napor da iskoračimo iz sfera nacionalizma koji uvek proizvode strah i manipulišu iskrenim osećanjima stanovništva, bila ona verska, identitetska ili kulturna.

"Dijalog je uvek najbolje rešenje...", kaže Milošević.

Za odnose Crne Gore i Srbije kaže da, ako trenutno opterećeni, zvanična Podgorica ostaje posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, koji su dodatno osnaženi zajedničkim evropskim ciljevima i regionalnim kontekstom, te utemeljeni na realnim interesima, ekonomskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge.

"Smatram da postoji dosta prostora da se odnosi dve države unapređuju, što je u obostranom interesu, što je i ministar spoljnih poslova (Srđan) Darmanović više puta apostrofirao", kaže Milošević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.