Miloš Crnjanski − čovek koji je pisao da pobegne

Izvor: Studnel.com, 30.Nov.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miloš Crnjanski − čovek koji je pisao da pobegne

Crnjanski je rođen 26. oktobra 1893. godine u Čongradu u Mađarskoj. Čongrad je bio srpski Sibir, mesto za prevaspitanje neposlušnih činovnika, pa je porodica Crnjanski živela u velikoj bedi. Kasnije se sele u Temišvar gde Miloš završava osnovnu i srednju školu, a odatle odlazi u Beč na studije filozofije. U Beču ga zatiče i Prvi svetski rat u kome je morao da se bori na strani austrijske vojske i gde je umalo izgubio glavu. Pisanje je oduvek bio njegov beg, njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << uteha, njegov život, pa posle rata upisuje studije književnosti u Beogradu.
U Beogradu se aktivno uključuje u srpski književni život: uređuje prvi modernistički časopis Dan, piše jedan od manifesta modernizma Objašnjenje Sumatre i objavljuje svoje prve knjige: dramu Maska, Liriku Itake, Priče o muškom i Dnevnik o Čarnojeviću. Nakon završenog fakulteta postaje profesor Četvrte beogradske gimnazije. U to vreme se aktivno bavio i novinarstvom u Vremenu, Politici, Našim krilima i Jadranskoj straži.

Foto: www.rtv.rs
Od 1928. godine ulazi u diplomatsku službu: bio je ataše za štampu u Berlinu, ambasador u Nemačkoj i Italiji gde ga zatiče početak Drugog svetskog rata. Za vreme diplomatskog službovanja objavljuje roman Seobe, Ljubav u Toskani, Knjigu o Nemačkoj i druge. Po izbijanju Drugog svetskog rata evakuisan je iz Rima odakle odlazi u London gde će jedno vreme biti savetnik za štampu emigrantskoj vladi. U Londonu je ostao i posle rata, sve do 1965. godine.
Ove godine njegovog života bile su izuzetno teške. U Londonu je završio još nekoliko koledža, filmsku režiju, dramaturgiju, spoljnu trgovinu, ali posla za njega nije bilo. Radio je kao hotelijer, recepcionar, raznosač knjiga, obućar, knjižar... U to vreme napisao je svoje remek-delo, drugu knjigu Seoba, ali i Roman o Londonu i Lament nad Beogradom. U Beograd se vratio 1965. kada je čuo da se u njegovoj domovini ponovo objavljuju njegove knjige, rekavši:
Došao sam ovde da sanjam na šest jezika. Ne bojim se smrti, ja sam već toliko puta umirao. Moja prva smrt bila je moje rođenje.
Izvori: riznicasroska.net, enovine.net. 


na danasnji danmilos crnjanskipisacseobebiografija

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.